Vier Brabantse In-carproeven versnellen slimme autotechniek

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vier Brabantse verkeersproeven met slimme in-car techniek en rijgedrag leiden ertoe dat nieuwe informatiesystemen en bestuurdersondersteuning versneld op grote schaal beschikbaar komen. Dat melden Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Zo’n 600 proefpersonen kregen tijdens de vier proeven actuele informatie in de auto die hen hielp om veiliger, vlotter en schoner te rijden. Ook blijkt dat systemen met individuele snelheidsadviezen voor groene golf, een goed alternatief zijn voor de bestaande signaalborden langs de weg; twee gemeenten hebben hiervoor al serieuze belangstelling getoond. Voor een verkeerssysteem gekoppeld aan de sensorinformatie uit auto’s blijken volop toepassingen mogelijk, zoals waarschuwingen voor gladheid of mist en adviezen voor zuiniger rijden. Dit en meer blijkt uit het eindrapport en een  factsheet over de vier innovatieve proeven van Brabant in-car II, een subsidieprogramma van Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, provincie Noord-Brabant en ministerie van Infrastructuur en Milieu.

App voor vrachtwagens
In de proeven is onderzocht hoe bestuurders op nieuwe technologie in de (vracht)auto reageren en wat de maatschappelijke effecten zijn. De deelnemers kregen actuele informatie en rijadviezen via een smartphone, tablet of navigatiesysteem. De proefpersonen waren positief over het gebruik van de systemen. Aanpassing van het rijgedrag levert een rustiger verkeersbeeld, brandstofbesparing en CO2-reductie op. Hert succes van een app die vrachtwagenchauffeurs helpt onderweg tijdig een parkeerplaats te vinden, moet blijken uit een Europese uitrol.

Brabantse Proeftuin
De betrokken overheden gaan door met het stimuleren van innovatieve mobiliteitsoplossingen voor een vlotter, veiliger en schoner verkeer. Volgens minister Schultz van Haegen biedt de toepassing van nieuwe technologie voor verkeersmanagement en actuele persoonlijke reisinformatie grote kansen voor de mobiliteit. ‘Brabant en vooral de Brainport-regio is een toonaangevende proeftuin voor innovatieve verkeerssystemen en In-car technologie is de toekomst’, aldus de minister. Elly Blanksma, portefeuillehouder Mobiliteit bij Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, zegt dat een aantal hobbels voor grootschalige introductie nu genomen is.

Derde Brabantse subsidieregeling
Na de geslaagde proeven met in-car techniek en rijgedrag, zal in 2013 een derde Brabantse subsidieregeling starten binnen het landelijke Programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hierbij ligt de focus op het vrachtverkeer en aanpak van de bijkomende verkeersproblemen op onder meer de A67. Binnen Beter Benutten start daarnaast in 2014 een in-car proef op de A58 gericht op het voorkomen van zogeheten spookfiles. Dit zijn files die schijnbaar zonder duidelijke oorzaak ontstaan.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.