Nog 12 gemeenten ondertekenen Friese manifest Verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op donderdag 9 juni ondertekenen wethouders van twaalf Friese gemeenten het Manifest Verkeersveiligheid. Hiermee zeggen zij toe dat zij zich de komende vijftien jaar inspannen voor een verkeersveiliger Fryslân.  

Manifest

Doelstelling van het manifest is 50 procent minder verkeersslachtoffers in 2025. In februari werd het manifest al getekend door provincie, politie, 11 Friese gemeenten en 11  verkeersveiligheidsorganisaties.

 

Provincie Friesland wil met dit manifest de verkeersveiligheid verbeteren. Alle ondertekenaars stemmen in met de ambitie om in 2025 de helft minder verkeersslachtoffers te hebben. Uitgangspunten daarbij zijn uitgebreide samenwerking en Door met Duurzaam Veilig.

 

Gedeputeerde Sjoerd Galema, voorzitter van het ROF: “Dit college gaat voor een verkeersveilig Fryslân. Dat kunnen we niet alleen, daarbij hebben we de gemeenten hard nodig. We moeten jong en oud leren hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer. Een voorbeeld van wat beter kan, zijn de tractors. Uit de gehouden landbouwverkeerscontroles van deze week blijkt dat bij veel tractors iets mis is. Dat moet anders.”

 

Financiële bijdrage

Gemeenten die het Manifest Verkeersveiligheid Fryslân 2011-2025 ondertekenen, ontvangen voor de gehele periode 2011-2015 van de provincie Fryslân een financiële bijdrage van € 1, - per inwoner (stand 01-01-2010) voor het uitvoeren van een jaarlijks uitvoeringsplan Permanente Verkeers Educatie, onder de voorwaarde dat zij zelf een zelfde bedrag beschikbaar stellen.

 

Gemeenten

De inzet van gemeenten is nodig om de verkeersveiligheid te verbeteren. De provincie wil dan ook zo veel mogelijk gemeenten bij het manifest betrekken. De laatste vier gemeenten tekenen later dit jaar.

 

De gemeenten die op 9 juni hebben getekend zijn Achtkarspelen, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Heerenveen, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf.

 

Zie het Manifest Verkeersveiligheid.

 
Auteur: Eveline Korving

Provincie, gemeenten en verkeersveiligheidsorganisaties in Friesland zetten zich in voor een brede samenwerking voor de verbetering van de verkeersveiligheid en ondertekenden daartoe een manifest. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.