Gasthoofdredacteur Erik de Romph
Een nieuwe dynamiek in verkeersmodellen
De wereld is aan het veranderen en op een aantal vlakken sneller dan we jaren geleden hadden verwacht. Nederland vergrijst en in verschillende regio’s wordt een krimp van de bevolking voorspeld. Er komen steeds meer kleinere huishoudens en het aantal ZZP’ers neemt toe. Mensen werken op onregelmatige tijden en op variërende locaties. Door de snelle opkomst van mobiel internet, zijn mobilisten beter dan ooit geïnformeerd en verandert het mobiliteitsgedrag.
De aandacht van de overheid verschuift van plannen en bouwen naar benutten en sturen. Hiervoor worden veel meetsystemen aangelegd en ontsloten via het NDW. Ook van het openbaar vervoer is er veel data beschikbaar. Vrijwel alle bussen zijn tegenwoordig uitgerust met GPS apparatuur om reizigers te informeren over vertrektijden. Door de OV-chipcard weten we waar mensen in- en uitstappen en onze auto’s raken steeds meer ‘connected’, zowel onderling als met de infrastructuur. We worden overspoeld met data.
We staan op het punt van grote veranderingen in de verkeersmodellen. Modellen worden verder ontwikkeld en zullen een belangrijke kwaliteitsslag doormaken door de beschikbaarheid van deze nieuwe databronnen. Modellen zullen toegankelijker worden door de inzet van cloud computing. Door al deze ontwikkelingen zal de dynamiek waarin modellen worden ge-updated versnellen en hoeven we niet meer te rekenen met scenario’s en data van meer dan 5 jaar oud, maar zullen we in staat zijn om bijna dagelijks nieuwe prognoses te maken. Om al deze veranderingen volledig te benutten moet er synergie ontstaan tussen de overheid en de markt. Een andere structuur voor het beheer en de ontwikkeling van modellen. Er is behoefte aan architectuur, standaards en protocollen. De oplossing zal liggen in open-source achtige constructies. Daarmee kunnen verkeersmodellen en alle technologie daar omheen zich ontwikkelen tot een sterk exportproduct voor Nederland. Zowel de overheid, de kennisinstituten als het bedrijfsleven zullen daarvan profiteren.
Erik de Romph
Hoogleraar Regionale Vervoersplanningmodellen/Wetenschappelijk directeur DAT.mobility
terug naar dossier
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •