Een onmogelijke opgave? Nee, absoluut niet
“Verkeerskunde,” stelt Wikipedia, “is het vakgebied dat zich bezighoudt met verkeer, vervoer en mobiliteit. Het vakgebied kent vele raakvlakken met planologie: wegen zijn immers onontbeerlijk in de ruimtelijke ordening, en andersom hebben wijzigingen in de ruimtelijke structuur veel gevolgen voor verkeersstromen.” Dus we weten het al. En toch zijn er nog stappen nodig om deze vakgebieden verder te integreren. De wereld verandert, de uitdagingen zijn groot.
Door Emiel Reiding, directeur Nationale Omgevingsvisie
Ze zijn nu in een ander daglicht komen te staan. Maar dat zal niet voor eeuwig zijn. En dan staat de nabije toekomst weer voor de deur. En moeten we nog steeds 1 miljoen woningen bouwen, een schaalsprong in ons ov maken, wonen en mobiliteit verduurzamen. En versneld, om onze economie er zo snel mogelijk weer bovenop te helpen.
Laten we dan vooral tempo maken, maar ook kwaliteit realiseren. Een Nederland maken waar we over 30 jaar nog steeds graag wonen en ons soepel verplaatsen. Daarvoor moeten de plannen voor verdere verstedelijking in Nederland slimmer en mooier worden. Meer integratie van wonen, werken en mobiliteit. Met meer groen, meer ruimte voor water. En natuurlijk duurzaam.
Een onmogelijke opgave? Nee, absoluut niet. Als we maar durven kiezen en elkaar proberen te vinden en begrijpen. Daarbij moet eenieder ook naar zichzelf kijken. Ben ik bezig met mijn eigen hachje, denk ik alleen vanuit mijn eigen expertise en wensen? Of kijk ik over de schutting en wil ik de ander echt aanvoelen en begrijpen?
Veel dank aan alle geïnterviewden. Ik hoop dat hun bijdragen aanzetten tot denken over deze en andere vragen. Na deze bizarre coronatijd komt er ook weer een tijd waarin we met nieuwe energie mooie plannen voor Nederland kunnen realiseren.
Emiel Reiding, directeur Nationale Omgevingsvisie
Reactie plaatsen •