De praktijklessen uit onderzoeksproject Smart Cycling Futures
Experimenteren in een living lab kun je leren; kies de bestaande fietser als vertrekpunt voor fietsbeleid en -innovatie; voor de fietser geldt een eigen logica en fietsinnovaties zijn niet waardevrij. Deze lessen leerden de living labs die deel uitmaakten van het onderzoeksprogramma Smart Cycling Futures. Op 26 oktober vond de slotconferentie plaats van dit breed opgezette onderzoek dat weer deel uitmaakt van het onderzoek Smart Regions of the Future, SURF.
Inhoudelijk draaide het in Smart Cycling Futures, SCF, om de transitie naar slimme fietssystemen met als doel de leefbaarheid en veerkracht van stedelijke regio’s te vergroten. Met deze transitie voor ogen bestudeerden de onderzoekers samen met partners in verschillende gemeenten en provincies de kansen die fietsinnovaties kunnen bieden. Een van de onderwerpen was de waarde van fietsexperimenten in de vorm van living labs. Andere onderwerpen waren onder meer fietsinfrastructuur, de rol van fietsers zelf in het fietssysteem, deelfietssystemen, ‘bike-oriented development’ en governance-vraagstukken. De Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Windesheim werkten hiertoe in een consortium samen met de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Zwolle, evenals de provincies Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant en de stadsregio Amsterdam.
Procesmanager SCF, Hugo van der Steenhoven: “Het was interessant om te zien hoeveel moeite het kostte om de regio’s aan de ene kant en de universiteiten en de hogeschool aan de andere kant samen te brengen. Begrijpelijk ook, want gemeenten willen snel iets horen en zijn gewend om snel concrete procesafspraken te maken. Een belangrijke les is dan ook om een living lab iets hogerop in de vorm van een commitment af te spreken.”
Smart Cycling Futures
Tijdens de slotconferentie reflecteerden onder meer onderzoekers Marco te Brömmelstroet (UvA) en Frauke Behrendt (TUE) op het onderzoeksprogramma. Alle bijdragen aan de slotconferentie zijn terug te zien op: smartcyclingfutures.nl/.
SURF
Op 25 maart 2021 sluit het overkoepelende SURF-onderzoek. Naast SCF, komen dan ook de studies STAD, SCRIPTS, U-SMILE en R-LINK aan bod, evenals de Synthesestudies Mobiliteit en Living Labs die momenteel worden geschreven. Meer hierover op verdus.nl.
Reactie plaatsen •