De impact van een noodstop
Cenk Özçelik is brug- en sluisoperator. Vanuit de bediencentrale in Tilburg bedienen hij en zijn collega’s twintig bruggen en 24 sluizen. Een drukke en verantwoordelijke baan. De grootste stress ontstaat door weggebruikers die slagbomen negeren.
De situatie op deze bruggen wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week met camera’s gemonitord. Er zijn nog altijd mensen die - al dan niet bewust - de slagbomen én licht- en geluidssignalen negeren. “Bijvoorbeeld met een koptelefoon op, verzonken in hun telefoon, onder de neergaande slagbomen doorlopen. Gelukkig zitten wij er en kunnen we de brug stilzetten. Via het omroepsysteem kan ik iemand verzoeken de brug te verlaten. Maar iemand met een koptelefoon, hoort je dan alsnog niet. Enorm frustrerend en gevaarlijk.”
Als iemand bewust de slagbomen negeert, heeft waarschuwen weinig zin. Weliswaar kunnen brugwachters de noodstop gebruiken, maar dat is niet zonder gevolgen. Özçelik: “Na een incident kan het best even duren voordat de schipper erdoor kan. Door een noodstop kan het hele weg- en watersysteem vastlopen. Als er een monteur nodig is om alles weer aan de praat te krijgen, ben je zo één of meerdere uren verder. Iemand die denkt nog even onder de slagboom door te kunnen, staat er niet bij stil dat hij of zij de scheepvaart enorm hindert. Schippers moeten soms hun hele planning aanpassen.”
Zij kunnen dat niet altijd waarderen. Brugwachters zijn via de marifoon het eerste aanspreekpunt. “Soms word je helemaal verrot gescholden. Niet fijn, maar je moet zelf altijd kalm blijven.”
Özçelik heeft al veel gezien. “ Automobilisten die nog net even onder de slagboom doorglippen, maar ook een fietser die zijn fiets over de gesloten slagboom tilt en doorfietst terwijl de brug opengaat. Als ik dan niet op de noodstop druk, valt iemand meters naar beneden.”
“Gelukkig heb ik het nog nooit écht fout zien gaan. Dat is voor iedere operator de grootste nachtmerrie. Als iemand echt alle waarschuwingen negeert, is het niet mijn schuld. Toch zou ik me eindeloos afvragen wat ik anders had kunnen doen voor een betere uitkomst. Hopelijk maak ik dat nooit mee.”
Dit artikel is - met toestemming – en in verkorte vorm overgenomen van Rijkswaterstaat.
Foto: Shutterstock
Reactie plaatsen •