11e VerkeersGedragDag: Van intrinsieke motivatie tot duurzaam gedrag
Op drie dagen, op 23 september en op 7 en 28 oktober, vond de 11e VerkeersGedragDag voor de eerste keer volledig digitaal plaats. Een korte impressie.
Op 23 september vond het eerste VerkeersGedragDagwebinar plaats. Bij de opening werd hoogleraar Karel Brookhuis bedankt voor tien jaar voorzitterschap van de VerkeersGedragDag! Keynote Ellen van der Werff, omgevingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat in op het thema ‘Van intrinsieke motivatie tot duurzaam gedrag’. Haar conclusie: Kennis is noodzakelijk maar niet voldoende. Kunnen is belangrijk en neem daarbij de grootste barrières weg, maar focus op motieven, geef zelf goede voorbeeld en benadruk het positieve.
Op 7 oktober was er onder meer de presentatie van Rien Janssen (Politieacademie) en Matthijs Dicke (Goudappel Coffeng): ‘Leren van 100+ verkeersveiligheidsanalyses.’ Hun paper wordt ook gepresenteerd op het NVC deel 2 op 4 februari (nationaalverkeerskundecongres.nl). Beide presentatoren geven verkeersonderwijs aan de politieacademie en delen hun ervaringen die zij uit meer dan 100 praktijkopdrachten van politiestudenten hebben meegekregen. Op basis hiervan roepen zij op: Houd maximaal rekening met de mens. Bescherm de kwetsbare verkeersdeelnemer; zij kunnen in de voorrang, maar maak ze dan bewust van hun kwetsbaarheid. Uitzonderingen? Begin er niet aan! En, gedraag je voorbeeldig, jij maakt het verschil!
Op 28 oktober 2020 sloot de VerkeersGedragsDag 2020 af met onder meer een test. Gea-Marit Dekker en Boris Peters van TeamAlert beschikken tegenwoordig over een panel van 3000 jongeren. Van hen horen zij wat er speelt en hoe hun belevingswereld is. Op basis van deze kennis krijgt het publiek een aantal stellingen met daarbij de vraag of dit wetenschap is of een grap.
Verslag
Alle congresdeelnemers hebben een verslag van de drie congresdagen en de presentaties ontvangen. deverkeersgedragdag.nl/.
Reactie plaatsen •