Wegontwerp, een geliefd praatje
Wie kent het niet? Is er nieuwe weg aangelegd, of een stuk asfalt eraan vast geplakt, staat het verkeer toch snel weer vast. Verkeer, files en wegwerkzaamheden zijn een bekend en geliefd gespreksonderwerp bij feestjes en partijen, maar meestal geen loftuiting richting de wegbeheerder.
De beste stuurlui staan ook hier aan wal. Al pratende tijdens het feestje zou het volgens deze stuurlui toch niet zo heel moeilijk moeten zijn om een weg te ontwerpen die vraag en aanbod goed kan afwikkelen. Maar elke verkeerskundige weet beter. Niets is zo moeilijk als tot een voorspelling van de vraag te komen.
Prognose
Wat we wél goed weten is wat er op dit moment van de weg rijdt. Hiervoor zijn verschillende informatiebronnen beschikbaar. Maar dan moeten we daarmee een prognose gaan maken. Hier wordt het al wat lastiger, want er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Immers, van welk groeipercentage moeten we uitgaan? Of wat betekent de 24 uurseconomie? Een andere vraag waar we steeds vaker mee worden geconfronteerd is de impact van de zelfrijdende auto. Die komt eraan, maar wanneer? En wat betekent dit voor het wegontwerp? Hoe gaan we om met de situatie waarbij sprake is van gemengd verkeer? En hoelang gaat deze periode duren? Allemaal vragen waar we nu nog geen duidelijk antwoord op hebben en die we in het slechtste geval in de ontwerpfase maar redelijk snel naast ons neerleggen, simpelweg omdat we het antwoord niet weten. Onterecht, want weliswaar hebben we bij het ontwerpen van een weg of een traject als randvoorwaarden te maken met een beperkte ruimte en/of beperkte financiële middelen, tegenwoordig beschikken we ook over software waarmee diverse scenario’s vooraf kunnen worden doorgerekend.
Simulatie
Zo is het met behulp van een simulatiestudie mogelijk om al aan de voorkant van het ontwerpproces door te rekenen wat de impact is van de autonome voertuigen op de omgeving en op de infrastructuur. Of wat het effect is van gemengd verkeer op de beschikbare ruimte. En net zo goed ook wat het effect is van invoeg-, uitvoeg-, volg- en weefgedrag van onszelf op het wegontwerp. Hiermee komt een gedegen onderbouwing aan het ontwerp ten grondslag te liggen.
Juiste scenario’s
We moeten ons dus niet op voorhand laten leiden door de beschikbare financiële middelen voor de uitvoering, maar ons veel meer tijd gunnen voor onderzoek naar scenario’s in het proces voorafgaand aan het ontwerp. Uiteraard worden er nu ook al de nodige scenario’s doorgerekend, maar een volgende vraag is: zijn dit de juiste?
Benutting
Tegelijkertijd mogen we ons ook wel eens afvragen waarom we een flinke lap asfalt neerleggen die vervolgens maar voor een klein deel van de dag volledig wordt benut. Zo’n weg vergt niet alleen veel geld voor realisatie, maar ook voor het beheer en onderhoud als de infrastructuur er eenmaal ligt.
Gedrag
En wat doen we zelf op de weg? Waarom gunnen we elkaar niet de ruimte bij het weven en het ritsen? En moeten we per se met zijn allen tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur in de auto zitten?
Geliefd
Kortom, het maken van een goed wegontwerp is al een vak apart, het maken van een wegontwerp waar iedereen tevreden mee is, blijft waarschijnlijk een illusie. Maar een geliefd gespreksonderwerp zullen verkeer, files en wegontwerp, nu en in de toekomst blijven op feestjes en partijen.”
Auteur: Sonja Hiddinga, accountmanager Traffic, PTV Group
Een wegontwerp waar iedereen tevreden mee is, blijft waarschijnlijk een illusie
Reactie plaatsen •