Verkeersmanager, ga eens een dagje rondrijden
Frans de Haes, Grontmij Nederland B.V.
Hij schreef ook een bijdrage aan het dossier over DVM/VRI's in Verkeerskunde 1/2013
Van solitair regelen naar netwerkdenken
'Verkeersmanagement is in ons drukke landje een mooi vak met grote uitdagingen. De grootste hiervan is al jarenlang hetzelfde; hoe zorgen we voor minder files zonder steeds weer nieuw wegen aan te leggen? Het antwoord: autorijden ontmoedigen of het bestaande wegennetwerk beter benutten.
Autogebruik ontmoedigen gebeurt al jaren maar blijkt een harde noot om te kraken. Betere benutting van het bestaande wegennet kan echter wel maar niet op de manier waarop verkeersmanagement tegenwoordig georganiseerd is. Daar zijn een aantal fundamentele veranderingen in ons vakgebied voor nodig.
Een eerste groot knelpunt is de techniek van systemen op het gebied van dynamisch verkeersmanagement en verkeersregelinstallaties. Wellicht technisch hoogbegaafde maar organisatorisch veel minder sterke professionals ontwerpen deze. De hard- en software is hierdoor veel te complex waardoor verkeerskundig beheer erg specialistisch wordt en de apparatuur zeer gevoelig voor storingen is. Systemen moeten minder complex en meer betrouwbaar ontworpen worden. Ontwerpers van verkeersregelinstallaties hebben hiervoor een brede kijk op het vakgebied nodig. Het gaat niet om solitair regelen maar om het beheren van een netwerk vanuit een netwerkvisie en een referentiekader. Verkeersmiddelen moeten uiteindelijk verkeer soepel regelen en niet een solitair technische hoogstandje zijn.
Daarnaast pleit ik voor meer netwerkdenken. Vooruitstrevende verkeersmanagers zetten hun instrumenten lokaal goed in maar hebben daarbij vaak niet genoeg oog voor de knelpunten op het grotere regionale verkeersnetwerk. Hierdoor verplaatst het probleem zich en wordt soms zelfs vergroot. Door vanuit een regionaal en integraal beleid de operationele bediening te verbeteren, is het mogelijk verkeersstromen beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor wordt het verkeersnetwerk veel efficiënter benut. Hiervoor is het nodig om beter te kijken naar ketenbeheer van alle samenhangende systemen op het gebied van dynamisch verkeersmanagement. Er moet meer samenhang komen tussen de ingezette middelen en meer samenwerking tussen de betrokken beheerders; lokaal en regionaal. Het door Rijkswaterstaat opgerichte Groene Golf Team toonde aan dat door de juiste inzet van middelen bij lokale verkeersnetwerken al gauw een winst van 30% in voertuigverliesuren haalbaar is. Wat is er nou mooier dan om dat ook voor het complete netwerk te realiseren? Dit sluit ook goed aan bij de ingezette weg van de regionale mobiliteitspakketten.
Kortom, het gaat bij verkeersmanagement maar ten dele om techniek. Juist ook het proces van goed en efficiënt organiseren is van grote invloed op een soepele doorstroming van verkeer. Wellicht een leuke tip voor de verkeersmanager: ga eens een dagje rondrijden en kijk wat er allemaal op de weg gebeurt. Ik weet zeker dat u met nieuwe inzichten weer achter uw bureau gaat zitten!'
Auteur: Margriet Verhoog
Frans de Haes
Reactie plaatsen •