Tesla's visie op mobiliteit: realistich of futuristisch?
Deze week publiceerde Tesla zijn tweede masterplan voor de komende 10 jaar. Elon Musk schetst daarin een visie die enkele lonkende toekomstperspectieven bevat.
Elon Musk beschrijft in het tweede masterplan van Tesla Motors hoe zijn bedrijf de komende jaren invulling gaat geven aan duurzaamheid en mobiliteit. Allereerst wil hij zonnedaken integreren met batterij-opslag. Hiervoor heeft Tesla het bedrijf SolarCity overgenomen.
Windeieren en thuisbatterij
Daarmee slaat Tesla een weg in die naar mijn mening echt naar de toekomst leidt. Lokaal opwekken, lokaal opslaan en lokaal consumeren van energie. Persoonlijk geloof ik hier ook in, en was voor mij de reden om in 2012 mijn woning uit te rusten met zonnepanelen en kort daarna een elektrische auto aan te schaffen. Een stap die mij geen windeieren heeft gelegd, want al geruime tijd zijn mijn 'brandstofkosten' nog geen 2 eurocent per kilometer. Om alles nog mooier te maken, ben ik nu aan het nadenken over het aanschaffen van een thuisbatterij.
Productlijn
Musk is ook voornemens de productlijn uit te breiden met bussen en vracht-/bestelwagens, elektrisch uiteraard. Een voornemen dat ik alleen maar kan toejuichen. Hopelijk betekent dit dat menig transportbedrijf nu eindelijk niet meer afhankelijk is en blijft van diesel en dat de logistieke opslagloodsen, die over het algemeen een groot plat dak hebben, nu ook voorzien gaan worden van zonnepanelen en zo hun business model compleet gaan omgooien.
Statement
Geweldig vind ik ook het statement van Elon Musk om niet toe te geven aan de angst, de hype om de Autopilotfunctie van Tesla als gevaarlijk te bestempelen. Natuurlijk is deze functie nog niet optimaal en kan en moet het beter. Echter, ik geloof ook dat een Autopilotfunctie hulp biedt in het voorkomen van ongevallen, vooral onder de met hun smartphone spelende automobilisten.
Kletst, drinkt, appt en meer
Een app of optie, die de smartphonefunctionaliteit uitschakelt tijdens autorijden, is een alternatief dat door de massa niet zo eenvoudig zal worden geaccepteerd. Dat een automaat veiliger is dan een mens die kletst, drinkt, video kijkt, appt en meer, is zonder meer waar.
Kwijlen
Het hebben van een autopilot is dan een uitkomst, een hulpje dat een oogje in het zeil houdt. Een hulpje dat daarnaast ook leert, want Tesla verzamelt veel informatie over het weggedrag van haar klanten. Informatie waarmee Tesla continu haar software weet te verbeteren. Niet op een circuit, niet alleen in zonnige oorden zoals Google doet, maar gewoon op de weg tijdens de reguliere ritten. Zo bouwen zij een database op met een gigantische waarde, waar elke verkeerskundige in principe bij zou moeten gaan kwijlen.
Het feit dat Tesla zo informatie vergaart, maakt de laatste stap in het masterplan realistisch: 'het mogelijk maken van zelfrijdende voertuigen die geld gaan verdienen voor de eigenaar'. Waarom? Simpelweg omdat Tesla straks zoveel informatie heeft, dat elke denkbeeldige verkeerssituatie in hun databases zit. Een ontwikkeling die analogieën vertoont met de schaak- en go-computer, die nu zonder grote problemen van de beste schaakmeester of go-grootheid kunnen winnen.
Veranderen
Voorkomt dit alle ongevallen? Nee, want er zullen altijd fouten, altijd omstandigheden voorkomen die niet zijn voorzien. Verbetert dit de verkeersveiligheid? Ja, want de mens is nu de zwakste en minst betrouwbare schakel, die wel met heel bijzondere omstandigheden overweg kan, maar aan de andere kant heel onoplettend is en fouten maakt. Kortom, als het tweede masterplan net zo succesvol wordt als het eerste, dan gaat dit de wereld van verkeer en vervoer volledig veranderen.
MOOI TOCH!
Bron: Master Plan, Part Deux | Tesla Motors Nederland
Auteur: Johan Janse
Johan Janse, JJ advies
Reactie plaatsen •