Stimuleer E-bike als substituut voor auto
Onlangs verscheen het bericht in de media dat er in ons land in 2018 voor het eerst meer e-bikes dan gewone fietsen zijn verkocht. Een mooie stap in de richting van verduurzaming van Nederland. Tenminste, als de e-bike een substituut is voor de auto.
Zet je de milieu- en gezondheidseffecten van de e-bike namelijk af tegen het gebruik van gemotoriseerde voertuigen, dan zijn de voordelen overduidelijk. Lagere uitstoot van CO2, meer beweging voor de bestuurder. Ik vind dan ook dat overheden en werkgevers het initiatief moeten nemen om het gebruik van de e-bike verder te stimuleren, als alternatief voor de auto. Er liggen namelijk niet alleen prachtige kansen voor verduurzaming en vitalisering. Door de auto in te ruilen voor de e-bike, beperken we ook de drukte op de autowegen. Win-win-win.
Hoe pak je het aan?
Ik zie in mijn werk gelukkig dat steeds meer regio’s en werkgevers de behoefte hebben om fiets- en e-bikegebruik te stimuleren. Bijvoorbeeld vanuit vitaliteits- of duurzaamheidsdoelen óf ter verbetering van de doorstroming van het verkeer in een regio. Vaak ontbreekt echter de kennis, inspiratie en slagkracht om deze doelen te vertalen naar concrete acties. Want hoe stimuleer je het gebruik van een e-bike onder fervent automobilisten?
Door de e-bike aantrekkelijk en toegankelijk te maken.
Dat klinkt simpel, en dat is het in feite ook. Mits je het goed aanpakt.
Doelgerichte aanpak, compacte doelgroep
De praktijk heeft mij geleerd dat een doelgerichte aanpak het beste werkt. Ook helpt het om je op een specifieke, compacte en goed te bereiken groep automobilisten te richten. Bijvoorbeeld werknemers die op minder dan 15 kilometer van hun werk wonen en met de auto komen.
Aantrekkelijk maken
Voor hen is de e-bike feitelijk een prima alternatief. Vaak zie je echter dat mensen vooral bezwaren zien of in gewoonte zijn vastgeroest. Door een pilot te starten die het gebruik van een e-bike aantrekkelijk maakt, doorbreek je gewoontegedrag en bied je werknemers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met dit vervoermiddel. Testdagen of e-bike-uitprobeerweken, liefst gecombineerd met een aantrekkelijke financiële regeling voor de aanschaf ervan aan het einde van de pilot, vergroten aantoonbaar de kans op succes. Op deze manier creëert een pilot momentum voor gedragsverandering. Het laagdrempelig aanbieden van alternatieven leidt tot een heroverweging van het eigen gedrag. Uit eigen en internationaal onderzoek blijkt dat de bereidheid tot aanschaf en gebruik van een e-bike hierdoor toenemen.
Obstakels wegnemen
Door de pilot uit te zetten onder een compacte, goed bereikbare groep mensen, vergroot je vervolgens de kans op succes. Je leert je doelgroep dan namelijk goed en snel kennen. Die kennis helpt je bij het wegnemen van obstakels. Zo bleek uit mijn onderzoek dat veiligheid vooraf door gebruikers wordt aangehaald als potentieel obstakel om voor een e-bike te kiezen. Maar eenmaal in gebruik is het zelden meer een reden om af te stappen. Als je dat weet, kun je daar makkelijker op inspelen. Bijvoorbeeld door hier vooraf goed over te communiceren.
Kansen
De groei van de verkoop van e-bikes geeft aan dat het elektrische vervoermiddel al voor velen een serieuze optie is. Ook de roep vanuit de markt om hulp bij het stimuleren van e-bikegebruik stemt me positief. De elektrische fiets is haar oubollige imago kwijt en dat vergroot de kansen voor verduurzaming, een oplossing voor overvol openbaar vervoer, drukke ochtend- en avondspits én mogelijkheden voor een vitaler, gezonder Nederland des te meer. Maar we hebben nog wel een slag te maken. Met elkaar. Obstakels wegnemen, de e-bike bereikbaar én aantrekkelijk maken bij de juiste doelgroepen. Een automobilist krijg je niet zomaar op de fiets. Maar de handvatten zijn er en de cijfers tonen een zonnige toekomst. Ik ben positief.
Over Paul Plazier
Paul Plazier is adviseur Duurzame mobiliteit bij Sweco. Tussen 2014 en 2018 deed hij promotieonderzoek naar de opkomst van elektrische fietsen in Nederland. Naast zijn functie bij Sweco is hij als onderzoeker verbonden aan de leerstoel transportgeografie bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Paul Plazier is ook een van de sprekers op het Nationaal Fietscongres.
Auteur: Paul Plazier
Reactie plaatsen •