Smart mobility: vroeger, nu of later?

woensdag 18 december 2019
timer 3 min

Als parkeeradviseur merk ik dat de wereld om mij heen in een rap tempo verandert. Mooie innovaties volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Smart mobility is er zo een: mooie term, bekt lekker en zorgt voor discussie.

Toch is de vraag die daarbij bij mij naar boven komt: wat maakt de  mobiliteitsoplossingen van vandaag anders dan vroeger? Immers, taxi’s zijn er altijd al geweest, carpoolen is niet nieuw, fietsen werden door studenten altijd al ‘gedeeld’ en het openbaar vervoer werd ook al gebruikt.  Wat maakt mobiliteit vandaag dan ‘smart’ en welke rol heeft parkeren in het geheel?

Laten we kijken naar de definitie. De beste definitie van smart mobility die ik kan vinden is: Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, willen we de kansen benutten die nieuwe informatie- en communicatietechnologieën ons bieden. Deze inzet van innovatieve ICT-oplossingen noemen we smart mobility.

Noodzaak

Doordat mobiliteit ook wordt gezien als een commerciële kans springen bedrijven massaal op de ‘mobiliteit-trein’ en wordt de markt overspoeld door marktpartijen die allemaal een stukje van de taart willen. Zo wordt de nietsvermoedende consument overladen met oplossingsmogelijkheden voor een probleem waar hij/zij wellicht de noodzaak niet eens voor vermoedt. En wat is dan nu eigenlijk de noodzaak om mobiliteit anders te benaderen en in te zetten?

Nu is ‘noodzaak’, mijns inziens, wel precies de belangrijkste drijfveer voor een consument. Pas wanneer noodzaak wordt gevoeld, gaat de consument nadenken over zijn eigen positie en bijdrage. Ook dan pas, zal hij/zij vastgeroeste patronen wellicht doorbreken. Tot die tijd neemt een consument de toegeworpen zaken ter kennisgeving aan en laat zich lastig sturen en niet makkelijk dwingen.

Bezit

Naast noodzaak is bezit een belangrijk aspect. Nog steeds wordt het bezitten van een voertuig gekoppeld aan onafhankelijkheid, status en vrijheid. Dit is een diepgewortelde behoefte. Doordat het rijden van een elektrisch voertuig de komende jaren goedkoper zal worden, daar waar kosten voor het ov stijgen, wordt de wens om een auto te hebben nog eens extra gevoed.

Eén platform

Het worden spannende tijden waarin de keuzes van nu grote gevolgen voor de (nabije) toekomst zullen hebben. Verschillen in problematiek en oplossing tussen de grote steden en kleinere gemeenten zorgen ervoor dat er niet één gouden oplossing voorhanden is. Het centraal aanbieden van alle mobiliteitsdiensten, zowel publiek als privaat, is al een prima eerste stap. Het wordt de consument in ieder geval makkelijker gemaakt als hij op één platform alle mogelijke diensten kan zien en afnemen.

Parkeren

Alle nieuwe ontwikkelingen hebben uiteraard ook een effect op parkeren. Steeds meer steden willen auto’s weren uit hun binnensteden, waardoor een verschuiving van on- naar off street parkeren voor de hand ligt. Parkeren zal meer gaan plaatsvinden aan de rand van steden. Mobiliteitshubs, extra services in parkeergarages, en pick-up en drop-off points voor online bestelde producten zijn oplossingen die prima de ambitie van smart mobility kunnen ondersteunen.

De rol van parkeren mag in de verandering binnen de gehele mobiliteitsketen niet worden onderschat. Immers, goede parkeeroplossingen staan niet stil, ze brengen juist hele gebieden in beweging! Maar dan moeten we wel luisteren naar wat de consument wil en niet iets opdringen waar geen behoefte aan is.

 
Auteur: Dave Linssen, keyplayer bij Kwirkey

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief