Licht op verkeer maakt RegieRijden mogelijk
Heeft u ook zo genoeg van files? Elke dag wachten in de rij, ongelukken en pechgevallen? Met het aanbreken van de donkere dagen zal dit beeld de komende maanden alleen maar nog erger worden.
Er zijn veel plannen om de files aan te pakken. De problemen groeien echter sneller dan de oplossingen zich aandienen. En al die oplossingen zijn slechts sub-optimaal. Of we het nu hebben over rekeningrijden of meer asfalt leggen. Het verandert niets aan de aanbodzijde van het verkeer. Einstein zei het al: als we altijd blijven doen wat we deden, verandert er niets.
Ik introduceer daarom de figuur van RegieRijden: met de komst van de elektrische auto schakelen we om van een voertuig zelf besturen naar op afstand bestuurd worden. Dat is anders dan autonoom rijden. Kort door de bocht: we laten elektrische voertuigen op afstand en draadloos door een centrale computer bestuurd worden in richting en snelheid. Immers, de infrastructuur is een gegeven. Wat dan rest is congestie voorkomen door van alle voertuigen op afstand de snelheid, de richting en de onderlinge afstand te bepalen.
Makkelijk? Ja! Moeilijk? Ja!
Makkelijk omdat het technisch geen probleem meer is en moeilijk omdat we bereid moeten zijn het zelfstandig autorijden onder omstandigheden op te geven. We doen dat al een beetje met autonoom rijden, maar dit wordt nu op afstand geregeld. En: je kunt op ieder moment zelfstandig het stuur weer overnemen. Ik zoom in op elektrische auto’s, want alles wat elektrisch is, kun je ‘on remote controlen’. Daarnaast brengt de toekomst meer elektrische auto’s, mede omdat mensen willen switchen naar elektrisch vanwege CO2, stikstofproblemen en fijnstof. RegieRijden initiëren voor elektrische auto’s, zal mensen aanmoedigen om ook te switchen naar elektrisch.
Hoe?
Het op afstand besturen van elektrische voertuigen vraagt om een draadloze verbinding. Nu is ons radiospectrum opgedeeld in banden die ieder hun eigen fysische eigenschappen hebben waardoor niet alle frequenties bruikbaar zijn. En van die frequentiebanden die wel bruikbaar zijn, raken de meeste binnenkort compleet overbelast, onder meer door de komst van Internet of Things. Nog belangrijker: alles wat we in het verkeer doen moet veilig zijn. Bij radiofrequenties kun je weliswaar data encrypten, maar ook altijd met een stoorzender frequenties wegdrukken (‘jammen’). Ik zou dus hier al aanbevelen om in het verkeer radiofrequenties alleen in te zetten voor informatie-overdracht en niet voor kritische toepassingen zoals autonoom rijden of RegieRijden. Daar komt nog bij dat veelal betaald moet worden voor het frequentiegebruik en de hoeveelheid te transporteren data. Kunnen we dat anders doen? Yes we can!
Datacommunicatie via licht
De techniek schrijdt voort. Sinds kort zijn er standaarden tot ontwikkeling gekomen waardoor we met het gebruik van zichtbaar en onzichtbaar licht (infrarood) datacommunicatie tot stand kunnen brengen. We gebruiken dus licht als medium om datatelecommunicatie toe te passen. Deze standaarden worden ontwikkeld bij de ITU (International Telecommunication Union) en de IEEE (www.ieee.org). De eerste standaarden spreken over snelheden tot 10 GigaBit/seconde en een bereik tot maximaal 200 meter. Licht kan als medium ook niet geveild worden omdat er geen schaarste is. We beschikken met licht over een vrijwel onuitputtelijke voorraad bruikbare frequenties. Licht als medium om breedbandige datacommunicatie toe te passen, staat pas aan het begin. En wat nu zo leuk is: we beschikken over een kwalitatief hoogwaardig netwerk van openbare verlichting in Nederland dat steeds meer voorzien wordt van led. Lichtmasten vormen zo een groot netwerk van opstelpunten met modulerende leds die, aangestuurd door een computer, de auto op afstand kunnen bedienen.
Stelt u zich een snelweg voor. Uw auto is op het dak en aan de zijkant voorzien van een ledzender en -ontvanger, u rijdt de snelweg op met uw elektrische auto en sorteert naar de meest linker rijstrook. Hier wordt de auto gevangen in de beam van lichtmasten waardoor een connectie tot stand komt met een (van vele) computer(s) op afstand, die ogenblikkelijk de besturing in snelheid, richting en onderlinge afstand overneemt. Op de linkerrijstrook zijn alleen deze auto’s toegestaan. Zij rijden zonder congestie naar hun eindbestemming (uitrit) waar de bestuurder zelf van de rijstrook afstuurt en de verbinding met de computer verbreekt. Naast de lichtmast kan ook ledverlichting in de vangrails worden bevestigd of kunnen ledstrips in het asfalt worden ingefreesd zodat een zeer solide vorm van driedimensionale communicatie ontstaat.
En: licht is voorhanden. Als we in staat zijn om een aparte serviceprovider zo’n netwerk te laten exploiteren, dan is ook het juridische probleem van aansprakelijkheid opgelost, wat nu bij autonoom rijden nog ingewikkeld is. Deze serviceprovider neemt met zijn exploitatie de aansprakelijkheden over.
Tot slot: denkt u nu werkelijk dat we in het jaar 2500 nog in ijzeren koetsjes met twee buitenspiegeltjes rondrijden? Onze mobiliteit gaat veranderen. RegieRijden is volgens mij een eerste stap.
Auteur: Edward Neef
Reactie plaatsen •