Laat file-informatie niet aan de markt over
Erik Jongenotter, specialist verkeersmanagement , Witteveen+Bos.
De overheid vindt filemeldingen essentieel in de strijd tegen files. Ze vindt ook dat de markt dat moet verzorgen. Een waardevolle toevoeging is publieke ‘file radio’. Dat is simpel, effectief en goedkoop, heeft het hoogste bereik en kan snel worden ingevoerd. Als het bestrijden van files een publieke taak is, is het geven van verkeersinformatie dat ook.
Verkeersinformatie is een van de vijf wapens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de strijd tegen files. Met de juiste file-informatie kunnen automobilisten op tijd een andere route kiezen, zo is de terechte gedachte. Daarom investeert Rijkswaterstaat miljoenen euro’s in de Nationale Databank voor Wegverkeersgegevens (NDW) en in vele dynamische informatiepanelen langs de weg, à één ton per stuk. Ondanks al deze inspanningen schiet de huidige file-informatie nog veel te kort.
Op dit moment is uitgebreide file-informatie via internet beschikbaar en kan voor de reis geraadpleegd worden. Tijdens de rit is internetten voor een bestuurder niet mogelijk, hij moet zijn file-informatie dan op een andere manier krijgen. Hij is aangewezen op de radio, de dynamische informatiepanelen boven de weg en eventueel zijn tomtom.
Op de radio worden, juist als er veel files staan, alleen de ‘opvallende’ genoemd. Dat gebeurt ook slechts een beperkt aantal keren per uur. De informatiepanelen geven wel continu actuele informatie. Maar hier is de beperking dat tegenwoordig alleen reistijden worden gegeven. Met de juiste aandacht voor het verkeer kan een autobestuurder gemakkelijk een filebericht op de radio of een informatiepaneel missen. Ook tomtoms hebben zo hun beperkingen. Je moet investeren in een kastje en een abonnement. En ook deze informatie is beperkt. Zonder complete informatie over de files op je route is het toch weer een gok: zal de file snel oplossen of volg ik die alternatieve ‘kruip door sluip door’ route van de tomtom?
Heel veel automobilisten beschikken daardoor niet of over te beperkte file-informatie. En dat terwijl al die beschikbare filegegevens kunnen worden verspreid via het kastje dat iedereen al in zijn auto heeft: door een radiozender met alleen maar file-informatie. In de zoektocht naar hightech oplossingen wordt dit zeer effectieve, conventionele wapen over het hoofd gezien.
Een publiek file-radiostation, per regio, zou niets anders moeten doen dan 24 uur per dag alle files melden, zonder reclame, zonder muziek. Iedere automobilist met een radio – bijna iedereen dus – kan op ieder gewenst moment met één druk op de knop alle informatie horen en indien nodig een andere route nemen. Investeren in kastjes of abonnementen is niet nodig, evenmin als kijken op een schermpje – het is dus ook veilig. Geen files? Kondig dan wegwerkzaamheden aan. Of geef korte verkeerstips over gewijzigde verkeersregels aan de perfect afgemeten doelgroep. Ook kan het station dienen als ‘verkeers-rampenzender’ bij grote ongelukken of bij bijzondere weersomstandigheden.
Commerciële initiatieven kunnen uitgebreidere diensten aanbieden. Laat wat dat betreft duizend bloemen bloeien. Als er maar één vaste, betrouwbare plek is waar je zeker weet dat je altijd precies dát krijgt wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt – álle filemeldingen, niet minder maar vooral ook niet meer.
Goede file-informatie zorgt voor minder vertraging, minder onveilige situaties en door de betere doorstroming voor een betere luchtkwaliteit. Vergeleken met de kosten van de databank van Rijkswaterstaat en dynamische informatiepanelen zijn de kosten van publieke fileradio vrijwel nihil. De meldingen kunnen voor het grootste deel worden geautomatiseerd, slechts een radiofrequentie volstaat. En ook die is in bezit van de overheid. Daarom moet de overheid haar eigen woorden serieus nemen en het verstrekken van file-informatie als publieke taak op zich nemen.
Auteur: Margriet Verhoog
Ingediend door Richard van de… op di, 07/02/2012 - 21:46
Interessante gedachte. In de DVM-wereld ligt de focus inderdaad met name op high-tech (in-car) systemen. Die ontwikkelingen gaan ook snel en hebben veel potentie, maar het een sluit het ander niet uit. Het voordeel van gesproken verkeersinformatie is dat je het goed in je op kunt nemen tijdens het rijden. Op een navigatiesysteem moet je toch kijken om te weten waarom een andere route wordt geadviseerd.
Even belangrijk is dat de meeste automobilisten voor dagelijkse ritten de navigatie thuis laten. De radio is daarentegen wel vrijwel in elke auto aanwezig. Auto's met geintegreerde real-time satnav zijn voorlopig nog een minderheid. Daarom is de DRIP ook nog lang niet afgeschreven. In 1 oogopslag weet je wat je verderop kunt verwachten.
Een aandachtspunt van een verkeersinformatiezender lijkt me de markt rond verkeersinformatie. Zou zo´n zender geen bezwaar zijn voor gewone radiostation?
Ingediend door Rogier op do, 09/02/2012 - 01:03
Niet alleen de file-informatie moet de overheid zelf reguleren, ook andere taken waarbij een groot gemeenschappelijk belang voorop staat moeten we niet overlaten aan de markt, zoals openbaar vervoer en energiebedrijven en de inrichting van de publieke ruimte. Bedrijven hebben te veel oog voor het financieel voordeel op de korte termijn en te weinig voor het algemeen belang. Daarvoor is de overheid !
Ingediend door Tjerk op do, 09/02/2012 - 13:12
Ik vraag me ook af hoe nuttig de file informatie in de huidige vorm eigenlijk is, met filelengte tussen bepaalde lokaties. Voor de ervaren weggebruiker zal alleen de afwijking van de bekende situatie van belang zijn om zijn gedrag te veranderen, terwijl voor de onbekende weggebruiker de basisinformatie in filelengtes weinig zal zeggen. Een radiozender die continue fileberichten stuurt zal daarmee de informatie niet persoonlijk kunnen maken, afhankelijk van de situatie en het soort weggebruiker. Juist daar zul je de meeste winst kunnen boeken met verkeersinformatie. In mijn promotie onderzoek heb ik daar naar gekeken, en blijkt, zeker ook in stedelijke omgevingen, de behoefte aan en effect van verkeersinformatie afhankelijk te zijn van de context van een reis.
Onafhankelijk van hoe je de verkeersinformatie verspreid, zul je ook altijd nog de toestand op de weg moeten meten. Daarvoor is het NDW juist een goede ontwikkeling, omdat er één centraal punt is voor het verkrijgen van deze gegevens. Dat maakt het makkelijker voor zowel aanbieders van gegevens als van afnemers om de weggebruiker te kunnen informeren. Ook het gebruik van standaarden helpt daarbij enorm. De overheidsdata is zo, weliswaar niet gratis, wel beschikbaar. Dat neemt niet weg dat commerciële service providers ook hun eigen inwinning kunnen opzetten, zoals TomTom, Google en anderen dat doen.
Ingediend door Thijs Muizelaar op do, 09/02/2012 - 13:35
Het bovenstaande stuk doet een aantal aannames die feitelijk onjuist zijn. Hieronder een beknopte uitleg.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelf de ervaren (professionele) chauffeur slechts 3 van de 15 beschikbare route alternatieven kent. De gewone forens kent er dus al minder, laat staan uw schoonmoeder of een bezoekende vakantieganger. Ter illustratie: wat is hier de snelste route naar het centrum van Antwerpen: http://www.dailybits.be/item/van-die-avondspitsen/ ?
Voor een juiste keuze is het daarnaast belangrijk dat verkeersinformatie beschikbaar is voor alle wegen. Met het NDW wordt slechts 25% van het hoofdwegennet gedekt. Over de overige 100.000 km wordt geen informatie gegeven.
Als dan informatie beschikbaar is moet die tijdig, accuraat en nauwkeurig gepositioneerd weergegeven worden.
Normaal doet een wegkantsysteem er 3 minuten over voordat het bericht verstuurd wordt, 3 minuten voordat het in het centrale systeem verwerkt is en dan is het de vraag wanneer het verstuurd wordt. Via RDS TMS duurt dat afhankelijk van de drukte in de RDS-Carrousel (max 240 berichten tegelijk) ongeveer 5 tot 15 minuten (als je goede ontvangst hebt), voordat het geprint en opgelezen word op de radio ben je nog wat extra minuten verder. Onderzoek van de TU Delft laat zien dat verkeersinformatie binnen 2 minuten bij de weggebruiker moet zijn omdat anders de opgelopen vertraging exponentieel toeneemt.
Lussen zijn bij veel congestie niet betrouwbaar voor reistijden - kilometers zijn onzinnig omdat 1 km net zoveel vertraging kan geven als 15km - omdat bij snelheid nul, de vertraging immers oneindig is en de rekenmodellen daar niet mee om kunnen gaan. Ook kentekenherkenning of bluetooth bieden hier geen oplossing, de reistijd kan immers alleen gemeten worden als een voertuig de hele route heeft afgelegd. Wanneer deze tussen twee sensoren tot stilstand komt, volgt weer een oneindige reistijd of een reistijd die pas na lange tijd (soms meer dan 30 min) bekent wordt.
Het oplezen van berichten: "tussen afrit 1 en 5 een file van 15 km" gebaseerd op TMC tabellen, geeft niet aan of afrit 2 nog filevrij bereikbaar is. TMC is daarnaast niet beschikbaar voor onderliggend wegennet dus daar geen mogelijkheid tot distributie.
De echte oplossing is al sinds 2007 op de markt: geïntegreerde navigatie met historische verkeersinformatie (IQR), real time verkeersinfo (HDT over GPRS) en een forward looking routing algoritme mbv OpenLR levert het beste, snelste (informatie is slechts 1 minuut oud) EN veiligste route advies op voor de weggebruiker.
Het laatste onafhankelijk onderzoek van het Duitse TUV Sud toont aan dat TomTom HD Traffic de meeste dekking, hoogste nauwkeurigheid en meest up-to-date informatie levert. Zelfs in vergelijking met high-end geïntegreerde systemen van Duitse automobiel fabrikanten.
Die oplossing is niet alleen beschikbaar op een "kastje" maar ook geïntegreerd in Renault's, Fiat's, Mazda's en tal van andere automerken, op smartphones, DRIP's en gratis op routes.tomtom.com.
Ik nodig de heer Jongenotter daarom van harte uit om bij TomTom in het verkeerscentrum kennis te nemen van de laatste stand van de techniek en leg hem graag in detail uit waarom zelfs de beste verkeersinformatie via de radio een uiterst suboptimale oplossing is.
Ingediend door George de Boer op vr, 17/02/2012 - 23:25
mvg
Leon
---------------
gopro kopen
Ingediend door Leon Huiskens op do, 19/09/2013 - 00:24
Nee, wat mij betreft laten we het lekker aan de markt over.
Mvg,
Theo
----
ZwaveGuide
Ingediend door Theo Smid op ma, 12/05/2014 - 11:03
Reactie plaatsen •