Inrichting van omgeving doet wat met de mens
Dat 95 procent van onze beleving en ons handelen onbewust plaatsvindt, zal voor niemand meer een verrassing zijn. Onze normen en waarden, herinneringen, associaties, gewoonten, sociale context en andere beïnvloedingsfactoren bepalen grotendeels hoe we ons gedragen zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Zo hebben mensen sterke associaties bij specifieke geuren. En zijn ze gewoontedieren als het gaat om het kiezen van bepaalde routes.
Voor verkeerskundigen is het daarom van belang om te weten welke prikkels op ons onbewuste van invloed zijn en hoe we daar in ons dagelijkse werk rekening mee kunnen of moeten houden. De inrichting van de openbare ruimte, waaronder wat mij betreft ook de weg en wegomgeving vallen, is daarvoor een van de aangrijpingspunten.
Laat ik dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.
Stel dat we opdracht krijgen om een prettige verblijfsruimte te ontwerpen. Een plek waar kinderen aangemoedigd worden om buiten te spelen en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is klaar en we presenteren een plan met asfalt als verhardingsmateriaal, strakke architectuur met veel glas en staal en diverse grijstinten in de overige verharding. De kans is groot dat de meeste toehoorders niet zullen geloven dat dit de context is waarbinnen het gewenste gedrag zal ontstaan. Bij asfalt denken we immers aan autogebruik en hoge snelheden. Grijstinten, glas en staal associëren we met een zakelijke wereld. Hoewel we weten dat we ongelijk kunnen hebben, zoeken we toch liever een huis in een plan met rood-stenen bestrating en gevels die refereren aan jaren-dertig-architectuur.
Die keus heeft dus niet alleen te maken met smaak maar ook met onze gevoelens van geborgenheid, veiligheid en vertrouwen.
En de automobilist? Die rijdt, als hij de kans krijgt, inderdaad snel te hard over de asfaltweg omdat asfalt vrijwel geluidloos is en trillingvrij. En omdat asfalt gekoppeld is geraakt aan wegen die overzichtelijk zijn, waar de auto maatgevend is en doorstroming bepalend is.
De kunst is om díe belevingsaspecten te kiezen (zie ook mijn vorige blog) die de juiste beleving en het daaraan gekoppelde gewenste gedrag opleveren. Bijvoorbeeld door met aanliggende functies drukke fietsroutes te creëren. Dan zal voor iedereen duidelijk zijn dat dit de route is die je moet nemen. Want wat anderen doen, zal wel goed zijn. En dan hoeven wij deze route alleen nog maar de veiligste te maken.
Kom naar
- het Nationaal Fietscongres op 20 en 21 juni www.nationaalfietscongres.nl
- het Nationaal voetgangerscongres op 25 september www.nationaalvoetgangerscongres.nl
Auteur: Miranda Thüsh
Miranda Thüsh, ThuisraadRO
Reactie plaatsen •