Hoe zit het? Vier juridische verkeersvragen
Roeland De Korte, jurist Verkeer en Wegbeheer, werkzaam bij de gemeente Alphen aan den Rijn legt vier vragen voor aan vakgenoten. Voor een goed en helder antwoord heeft De Korte een verrassing.
1.Valt het verrichten van metingen naar (mogelijke) snelheidsovertredingen door automobilisten (in casu inwoners van de Gemeente Alphen aan den Rijn) onder controle c.q. toezicht of onder opsporing?
De Korte: het puur en alleen verrichten van een dergelijke meting valt onder controle en toezicht. Dit is geen opsporing van een verkeersovertreding .a. strafbaar feit. Klopt dit?
2.Wie is bevoegd dergelijke metingen te verrichten? Zijn dat toezichthouders of handhavers in dienst van de Gemeente of is dit een taak en een zaak van de politie?
De Korte: een toezichthouder of een handhaver is bevoegd om een dergelijke meting te verrichten, omdat het hier niet om opsporing gaat. Klopt dit?
3.Welke wet- of regelgeving is op het bovenstaande (zie: 1) van toepassing?
De Korte: Binnen onze eigen Gemeente komen wij er niet uit. Als ‘jurist Verkeer’ kom ik – kort gezegd - niet verder dan de constatering, dat in artikel 159 e.v. Wegenverkeerswet 1994 staat, dat opsporingsfunctionarissen zijn belast met de opsporing van verkeersovertredingen.
4.Is het toegestaan, dat een bevoegde functionaris een onzichtbare c.q. verborgen meting naar een (mogelijke) snelheidsovertreding verricht?
De Korte: naar mijn mening is een onzichtbare of verborgen meting niet wenselijk, omdat dit iets heimelijks heeft. Dit neigt naar opsporing. Bovendien moet een toezichthouder in dienst van de Gemeente transparant en herkenbaar zijn. Klopt dit?
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •