Geestverruiming
‘Ik heb het mooiste vak ter wereld. Verkeer, we hebben er allemaal mee te maken. Iedereen verplaatst zich. De een snel, de ander zo goedkoop mogelijk. Weer een ander wil om zich heen kunnen kijken en mooie dingen zien. Omdat het iedereen raakt, heb je iedere dag te maken met andere uitdagingen en werkzaamheden. Verkeer raakt alle beleidsterreinen: van economie tot welzijn. Van onderwijs tot gezondheidszorg. Dat maakt het vak zo machtig mooi. Je kunt vanuit zoveel standpunten naar het vakgebied kijken. Je kunt de inhoud zo complex maken als je zelf wil. Voor de ene verkeerskundige is het haast exacte wetenschap en voor de ander psychologie of filosofie.
Interactie
Het was tijdens het 'Festival van de Toekomst' in Den Haag dat de Belgische trendwatcher Stefaan Vandist vertelde dat de toekomst wordt gevormd uit ontmoetingen en interactie tussen wetenschappen en vakgebieden. Daar geloof ik heilig in. Dit is niet alleen in de toekomst, maar ook in het verleden altijd zo geweest. De grootste ontdekkingen in de geschiedenis van de mensheid zijn het gevolg van creativiteit van grote denkers en het vermogen van anderen om deze creativiteit om te zetten in werkelijkheid. Ik kan daarom zo genieten van een goed gesprek met mensen buiten mijn vakgebied. Het verruimt letterlijk je blik.
Of ik nu met psychologen, petrochemisten, logistici, leerkrachten, verpleegkundigen, bouwvakkers of politici spreek. Van iedereen krijg ik weer een nieuw inzicht of bouwsteen mee. Ik kan het iedereen aanraden om buiten de gebaande paden te treden.
Revolutie
Daar komt bij dat verkeer en verplaatsing deel uitmaken van wat veel mensen de 'derde industriële revolutie' noemen: de doorbraak van digitalisering en datacommunicatie en de transitie naar duurzame energie. Sinds de jaren '80 worden weggebruikers en reizigers steeds betrouwbaarder en dynamischer geïnformeerd over de reis, vertragingen en routes. Dit gebeurde voorheen vooral via matrixborden boven de weg en rotatiepanelen op de stations en vliegvelden. Sinds het begin van het millennium zijn de mogelijkheden voor mobiele datacommunicatie geëxplodeerd met de uitrol van 2G, 3G en 4G, waardoor het steeds makkelijker is geworden om iedereen onderweg van dynamische informatie te voorzien. Sinds de presentatie van de eerste Tomtom in 2002 en de iPhone in 2007 is er geen weg meer terug.
Als een van de laatste bastions is het nu de beurt aan de voertuigen zelf. Van de 8 miljoen personenauto's in Nederland, zijn er nu ruim 100.000 elektrisch aangedreven. We hebben dus nog wel even te gaan, maar het gaat gebeuren. Bij de fiets is het iets eerder begonnen en zien we dat eenderde van de verkochte fietsen een e-bike is. Bij de auto's gaat het ook die kant op. Uiteindelijk zal er rond 2025 geen brandstofauto meer te krijgen zijn. Tegelijkertijd worden de voertuigen zelf volledig digitaal en onderdeel van ons datacommunicatiesysteem en niet te vergeten van de energietransitie. We kunnen dan af van het autobezit en openbaar vervoer wordt een vorm van mass-customization. Er is voor de verkeerskundige geen tijd om stil te zitten. De Knight Rider gaat de toekomst van het verkeer bepalen en de verandering vindt nu plaats.
BAM...en toen lag ik
Dat geestverruimende inzichten niet alleen van nederwiet hoeven te komen, merkte ik op een zonnige dinsdagochtend in januari op weg naar het werk. Een taxichauffeur met wat haast om een mevrouw thuis te brengen en een auditief gehandicapte fietser op hetzelfde wegvak is geen gelukkige combinatie. En dat notabene in de gemeente waar ik zelf werk. Ik kon het gelukkig met relatief beperkte schade navertellen. Het deed me wel een aantal dingen inzien...
1. Er was een aanrijding, maar geen agent om te noteren. Het doet me een enorme onderregistratie vermoeden van ongevallen die 'goed' aflopen. Ongevallenregistratie biedt aanwijzingen, maar ook niet meer dan dat. Het blijft dus een topje van de ijsberg waarbij een kritische houding van de verkeerskundige noodzakelijk is.
2. Het was windje tegen. Ik zal amper 20 km/uur hebben gereden. M'n fietshelm ving de klap op m’n hoofd op. Hoe was het afgelopen als ik harder had gereden en zonder helm? Ik wil er niet (meer) aan denken.
3. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat dat betreft blijft het toch ook het meest leerzaam om de situaties waar je zelf dagelijks mee bezig bent een keer zelf te ervaren.
Auteur: Dominik van Lankeren
Dominik van Lankeren, Beleidsmedewerker Verkeer en Duurzame Mobiliteit Gemeente Midden-Delfland en Directeur/Eigenaar at DoMobility
Reactie plaatsen •