Ga naar buiten en ontdek wat technisch mogelijk is
Ik stuit daarbij op een artikel in de nieuwsbrief van Verkeerskunde over hoe de werkelijkheid verschilt van modeluitkomsten. Ik lees ‘…de ontwikkeling van een nieuwe generatie rekeninstrumenten is noodzakelijk, maar kost tijd...’ Ik laat dit even inzinken en kom tot de conclusie dat ik dit een onjuiste weergave van de werkelijkheid vind. Wij zijn niet toe aan nieuwe generatie rekeninstrumenten, maar aan een upgrade van de Nederlandse verkeerskundigen. Sta mij toe dit toe te lichten. Pas op aan het einde van mijn betoog bent u het misschien met mij eens.
Het menselijk gedrag is een uitermate complex proces afhankelijk van vele factoren, daar zal iedereen het snel over eens zijn. In veel hedendaagse lokale Nederlandse verkeersmodellen wordt dit complex verplaatsingsgedrag dusdanig sterk versimpeld dat het bijvoorbeeld mogelijk is om:
in de ochtend met de auto naar het werk te gaan en in de avond met het openbaar vervoer naar huis te keren,
onderweg van werk naar huis een supermarkt te bezoeken die helemaal niet op de route terug naar ons huis ligt, maar juist verder van huis is gelegen.
Ik neem aan het voor u duidelijk is dat dit niet aansluit bij uw verplaatsingsgedrag en dus ook modelmatig tot afwijkingen zal leiden ten opzichte van de realiteit op straat. Vaak wordt geprobeerd dit te maskeren door tijdens het ontwikkelingstraject van een verkeersmodel een (te) harde kalibratie op (te) weinig betrouwbare meetgegevens uit te voeren. U bent er nog? Mooi, mag ik u er dan gelijk op attenderen dat ons verplaatsingsgedrag nog veel complexer gaat worden door de opkomst van autonome voertuigen en de hierdoor sterk toenemende gedeelde en multimodale mobiliteit.
Verkeersmodellen met dit verouderd en sterk versimpeld verplaatsingsgedragsmodel zijn wat mij betreft even betrouwbaar als de hedendaagse langetermijnweersvoorspelling. Tot gisteren voorspelden ze voor vandaag een zonnige dag en het stortregent nog steeds! Toekomstscenario’s gebaseerd op bovenstaand proces mogen wat mij betreft het stempel ‘onbetrouwbaar’ krijgen.
Dan is de vraag gerechtvaardigd waarom wij in Nederland nog steeds deze jarenzeventigmethode hanteren en ons niet weten te ontwikkelen op dit vlak. Waarom, beste beleidsmakers en modeladviseurs van Nederland, zetten jullie niet de volgende stap? Een stap op het pad dat door hogere overheden, met name in de landen om ons heen, al voor jullie geëffend is.
Laat ik u een handje helpen bij het beantwoorden van deze vraag. De ‘nieuwe generatie software’ zoals genoemd in Verkeerskunde, bestaat reeds en heeft haar kwaliteit ruimschoots aangetoond. Het toepassen is niet veel complexer of kostbaarder dan de oude methode. Beschikbare Nederlandse data (onder meer OViN) is voldoende om de nieuwe generatie modellen te bouwen. Twijfelt u hieraan? Het is reeds voor u aangetoond bij het actualiseren van een multimodaal verkeersmodel in Nederland, omdat wij Nederlanders graag Nederlandse voorbeelden zien.
Ook het veel gehoorde argument dat overheden er niet om vragen omdat consultants het niet aanbieden en consultants het niet aanbieden omdat overheden en niet naar vragen, snijdt geen hout. Meerdere consultants kunnen dit prima toepassen. Diverse afdelingen van ook Nederlandse modeladviseurs passen het al toe, weliswaar in het buitenland.
Weet u nu het antwoord al? Het antwoord zit in uw interne relaxstand. Een bekende uitspraak van Einstein is ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. En dat is precies wat ons wel een prettig en veilig gevoel geeft en bovendien gemakkelijk is in ons zo drukke bestaan.
Handleiding voor upgrading: sta op uit uw stoel, ga naar buiten en ontdek wat er technisch allemaal meer mogelijk is op het gebied van verkeersmodellering. Breng u op de hoogte van de hedendaagse internationale modeltechnieken voor modellering van verplaatsingsgedrag (bijvoorbeeld tour-based ketenverplaatsing), effectbepaling van de opkomst van autonome voertuigen en Mobility-as-a-Service-concepten. Ik weet zeker dat u de eerstvolgende modelontwikkeling anders gaat invullen als u bovenstaande upgrade heeft uitgevoerd. Herstarten is hierbij overigens niet nodig.
Heeft u vragen tijdens de upgrade dan kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers van de helpdesk. Zij staan klaar voor u om alle nieuwe mogelijkheden toe te lichten die na de update beschikbaar zijn gekomen en u te helpen bij het inzetten van deze nieuwe mogelijkheden.
Ik zie een zonnestraal door de wolken mijn kamer binnenkomen en voel hoe die mijn gezicht verwarmt.
Auteur: Robin Huizenga, PTV Group
Reactie plaatsen •