De Simpele weg
Auto’s maken ongelukken, vervuilen en veroorzaken file. Maar door gebruik van steeds slimmere techniek, worden steeds meer van deze problemen opgelost door de auto zelf. De inherent schone en veilige auto komt al snel dichterbij en de tijdelijk toenemende ongevallen door smartphone-afleiding en de dieselgates zullen de ingeslagen weg naar nul ongevallen en vervuiling alleen maar versnellen.
Zelforganiserend systeem
Bovendien, auto’s beginnen de slimheid ook nog met elkaar te delen. Vooral dat laatste geeft een extra impuls aan verdere verbetering van het verkeerssysteem. Of we het nu willen of niet, het verkeer wordt steeds meer een zelforganiserend systeem van goed geïnformeerde individuen. Navigatiesystemen met steeds betere verkeersinformatie maken van het verkeerssysteem een soort mierennetwerk. En mieren staan zelden in de file.
Er is een interessante discussie over wat deze trend betekent voor de wegen en het straatmeubilair. Moeten die ook slimmer worden? Of kunnen ze de slimheid en innovatie meer aan de voertuigen overlaten en juist simpeler worden uitgevoerd? Ik raak meer en meer overtuigd van het laatste. Zoals een simpele infrastructuur van 200 jaar bestaand koperdraad en 60 jaar oude glasvezeltechniek als basis diende voor de doorbraak van internet met haar extreem slimme gebruikers aan beide zijden: de clients en servers.
Scepsis
Nederland heeft misschien wel de mooiste wegen van de wereld met prachtig, ruim opgezet waterdoorlatend asfalt en een hoge graad van logica en consequentie. Maar de functie van alles wat de twee dimensies van deze prachtige lagen asfalt overstijgt, mag van mij met een gezonde portie scepsis worden benaderd.
De intelligentie in het voertuig neemt steeds meer functies over, en maakt veel goedkoper en beter. Dure en horizonvervuilende portalen die waarschuwen voor opkomende file, variable message signs die steeds tevergeefser proberen het verkeer te routeren, het zal op den duur allemaal uit het straatbeeld verdwijnen, omdat de auto het niet meer nodig heeft.
Eenvoudige wegstructuur
Sterker nog, een slimme auto gedijt goed bij een eenvoudige wegstructuur. De automobielindustrie roept steeds luider om een uniform consequent wegbeeld. Zij zien niet graag dat ze hun slimme systemen moeten programmeren voor alle nationale uitzonderingen; BMW zit niet te wachten op Nederlandstalige onderborden en veelkleurige signalering die aangeeft dat hun auto’s over de doorgetrokken streep van een spitsstrook mogen rijden.
Zo min mogelijk verschil in snelheidslimieten
Het offensief tot versimpeling mag van mij nog verdergaan. Zo min mogelijk verschil in snelheidslimieten bijvoorbeeld, en het liefst geen variatie over de dag. De toegevoegde waarde van variabele snelheidslimieten wordt door de voortschrijdende automotive-techniek immers steeds beperkter. Op een 0gegeven moment is het de complexheid niet meer waard, zo niet nu al. En, met minder variabele regels wordt een groot deel van de wegwijzers en verkeersborden overbodig; weer eens stap naar minder horizonvervuiling.
Inherente flexibiliteit inbouwen
Uitgaande van deze wens, dan wel zelfs behoefte aan versimpeling in de toekomst, moeten we, gezien de lange horzion van infrastructuurprojecten, oppassen met projecten die de infrastructuur complexer maken. Beter zorgen we ervoor dat er inherente flexibiliteit wordt ingebouwd.
Een voorbeeld van inherent inflexibele complexiteit, is wat mij betreft de wil om wegen te ontvlechten; bijvoorbeeld de ontvlechting bij de Eindhovens ringweg. Voor zover ik kan overzien vooral om redenen die grotendeels hun oorsprong vinden in de tijd dat er nog geen navigatiesystemen met rijstrookindicatie, lane guidance, filestaartwaarschuwing en andere nieuwe in-car techniek waren. Nu zie je daar dagelijks allerlei gevaarlijke last-minute beslissingen op complexe splitspunten, extra kilometers door verkeerd rijdende auto’s en frustrerende beelden van doorrijdend verkeer op de onbereikbare rijbaan naast je, terwijl je zelf in de file staat.
Gefaciliteerd
Het is geen verwijt, want met de onwetende auto van toen was ontvlechting waarschijnlijk een goed idee. Maar nu ontwikkelt de auto zich met al haar elektronica, met een vaart van de wet van Moore. Die exponentiele ontwikkeling vraagt om te worden gefaciliteerd, eerder dan gemanaged.
Fraaier
Ik zie de laatste tijd gelukkig goede samenwerking tussen overheden, wegbeheerders en kennisinstellingen die deze smart mobility vorm zullen geven in Nederland, waardoor we de mooiste infrastructuur kunnen blijven houden. Want met een simpele weg wordt het verkeer niet alleen verder verbeterd, maar wordt het straatbeeld ook nog eens veel, veel fraaier.’
Auteur: Carlo van de Weijer
Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility TU Eindhoven /TomTom
Reactie plaatsen •