Brabant gaat nog steeds voor NUL verkeersdoden
Op het circuitpark Hezemans in Eindhoven konden de deelnemers aan de kick-off ervaren wat snelheid met je doet. Snelheid geeft een kick en er komt een stoot adrenaline vrij van heb ik jou daar! Dat is ook meteen de reden waarom we rondom verkeersveiligheid aandacht besteden aan dit onderwerp.
Risicoperceptie
Want ook op de openbare weg drukken we het gaspedaal meestal onbewust in. De ene weg leent zich beter voor even doortrappen, dan de andere. Zelfs Tom Coronel, die zegt dat hij buiten het circuit echt rustig rijdt, betrapt zichzelf erop ’s nachts op een verlaten A2 per onbewust sneller te rijden. Dat doen we volgens gedragsdeskundigen omdat we ons aanpassen aan de rest van het verkeer, maar ook door onze eigen risicoperceptie. We schatten risico’s zelf heel anders in dat ze in werkelijkheid zijn. Daarom is zo’n gedragscampagne als NUL verkeersdoden ook echt geen overbodige luxe.
20 trajecten met een snelheidsprobleem
Een grondige analyse van onze eigen provinciale wegen leverde een top-20 op van trajecten ‘met een snelheidsprobleem’. Voor elk van deze trajecten nemen we maatregelen op het gebied van gedrag, infra en handhaving. Want die drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met gemeenten maken we daarom afspraken om te werken naar integrale verkeersveiligheidspakketten.
Beloofd
Hoe ging mijn kartrondje? Heel aardig, maar tegen Tom Coronel moest ik toch mijn verlies nemen. Niet erg. Tom stapte uit zijn kart met de woorden: “Er is geen maximum voor mij op het circuit. Maar op de weg houd ik me aan de snelheid. Beloofd.” Beter dan dat kan ik het niet verwoorden. Wees je bewust van je snelheid. En beloof je daaraan te houden. En wil je toch de adrenaline van snelheid ervaren? Ga lekker naar de kartbaan!
Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking.
Reactie plaatsen •