Zuidoostpas ontlast verkeer tijdens onderhoud A9
De Zuidoostpas, de tijdelijke ov-trajectkaart voor woon-werkverkeer van en naar Amsterdam Zuidoost slaat aan. Deze fiscaal gesubsidieerde ov-pas voor forenzen die gebruikmaken van de A9 ter hoogte van de Gaasperdammerweg, beoogt met name het spitsverkeer in te dammen gedurende het groot onderhoud op deze weg in de zomermaanden. Uit de eerste meting blijkt dat de pas goed wordt gebruikt en gewaardeerd.
Van de 50.000 werknemers in het gebied, gebruiken 7.000 forenzen structureel de pas. Verder hebben 2.700 pashouders de overstap gemaakt van de auto naar het openbaar vervoer en gebruiken de pas dagelijks voor woon-werk-verkeer. Er zijn ook zo’n duizend pashouders die de pas - na een of twee keer geprobeerd te hebben - niet meer gebruiken, maar ongeveer 1.300 forensen geven aan de pas alsnog te gaan gebruiken.
Gebruikers van de pas verwachten sneller de woon-werkreis te maken en vertragingen op de weg te omzeilen. Ook geven zij aan op deze manier een steentje te willen bijdragen aan de bereikbaarheid. De groep die de pas niet meer gebruikt, vindt dat de reistijd met ov langer duurt en dat de files meevallen. Ruim 80 procent van de respondenten vindt het uitstekend dat de werkgever de pas verstrekt.
De Zuidoostpas is op initiatief van Rijkswaterstaat en Verkeer.advies tot stand gekomen met medewerking van het bedrijfsleven in Amsterdam Zuidoost en de vervoerders NS, Connexxion en GVB en wordt verstrekt door de Stichting Amsterdam Zuidoost Bereikbaar. Zowel Rijkswaterstaat als het bedrijfsleven hebben beide 1 miljoen euro bijgedragen aan de totstandkoming van de pas.
Uit de eerste resultaten trekt Rijkswaterstaat nog geen conclusie met betrekking tot de verkeerssituatie. In oktober vindt nogmaals een enquête onder de houders van de Zuidoostpas plaats. Rijkswaterstaat neemt de uitkomsten van het onderzoek mee in andere grote onderhoudsprojecten zoals de A4/A10-Zuid in 2006.
Opknapbeurt
Volgens het beproefde 'kort-maar-krachtig'-concept dat vier jaar terug op de A10-west werd toegepast, krijgt de Gaasperdammerweg tot begin september een grote opknapbeurt. Alle afslagen met uitzondering van die bij het AMC worden afgesloten. Zo kan het karwei snel en efficiënt worden geklaard. Zonder vervoersalternatieven dreigt de boel rond dit gebied in het honderd te lopen. Met de Zuidoostpas die 20.000 van de totaal 55.000 werknemers in het gebied inmiddels van hun werkgever hebben ontvangen, kunnen zij van deur tot deur pendelen. Adder onder het gras was dat de fiscus deze extra vervoersfaciliteit zwaar zou belasten. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft echter een fiscaal pardon gegeven voor deze tijdelijke faciliteit en aangekondigd om voor toekomstige, vergelijkbare en in elk geval tijdelijke situaties, een wettelijk kader à la Zuidoostpas te vormen.
Het 'fiscaal pardon' is essentieel, legt directeur Wouter Verkerk van Verkeer.advies (de handelsnaam van de Stichting Vervoermanagement Noord-Holland dat in het gebied als 'bereikbaarheidsmakelaar' optreedt) uit. 'Anders dreigden werkgevers aan de reguliere fiscale woon/werkfaciliteit zo ongeveer het zevenvoud kwijt te zijn van wat nu het geval is. De animo onder werkgevers zou daarmee wel zo ongeveer tot het nulpunt zijn gedaald', zegt hij. Verkerk spreekt van een unieke overeenkomst, ook wat betreft de samenwerking van de personenvervoerders.
Reactie plaatsen •