Zuid-Holland stemt in met HOV

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Provinciale Staten in Zuid-Holland heeft op 27 juni ingestemd met de aanleg van een nieuw HOV-netwerk in de regio Zuid-Holland-Noord. Daarmee staat het alternatief voor de eerder afgeblazen Rijn-Gouwe-lijn in de steigers.

Provinciale staten kiezen voor de variant waarbij vanaf 2018 tussen Leiden en Utrecht de treinen elk kwartier gaan rijden, en er tussen Gouda en Alphen aan den Rijn een light train gaat rijden. Daarnaast komen er zeven hoogwaardige busverbindingen. De bussen krijgen het uiterlijk van de R-net-huisstijl. In 2019 moet het netwerk klaar zijn.

Alternatief voor Rijn-Gouwe-lijn

Met dit besluit lijkt er een einde te komen aan de jarenlange discussies over het verbeteren van het openbaar vervoer in het noordelijk van de provincie. In mei van dit jaar werd na jarenlange discussie de Rijn-Gouwelijn afgeblazen.

Samenwerking

Het HOV-net wordt gerealiseerd door de provincie Zuid-Holland in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de regio Holland Rijnland.

Trein en bus

Het HOV-netwerk bestaat uit de volgende treinverbindingen en HOV-buscorridors:

1. Treinverbinding Gouda–Alphen aan den Rijn–Utrecht/Gouda

2. Noordwijk–Voorhout–Sassenheim–Bollenstreek–Schiphol

3. Leiden Centraal–Katwijk–Noordwijk

4. Leiden Centraal–Leiderdorp

5. Leiden Centraal–Leiden Lammenschans

6. Leiden Lammenschans–Zoetermeer

7. Leiden Lammenschans–Alphen aan den Rijn

8. Alphen aan den Rijn–Leimuiden–Schiphol

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.