Zonnestroomfietspad stap dichterbij

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De provincie Noord-Holland gaat 1,5 miljoen euro steken in een proef met een fietspad dat zonnestroom opwekt. Daarmee is het door TNO, Imtech en Strukton ontwikkelde idee voor de SolaRoad weer een stapje dichter bij realisatie gekomen.

De komende tijd wordt gekeken welk fietspad het meest geschikt is voor een proefvak van 100 à 150 meter. Gedacht wordt aan de N203, ter hoogte van Krommenie, of het fietspad bij de N501 (Pontweg) op Texel. Volgens een woordvoerder van de provincie wordt deze beslissing aan het eind van het jaar genomen. Begin volgend jaar, na de winter, zou dan de spade de grond in kunnen.

Piekmomenten

Het SolaRoad fietspad is opgebouwd uit betonnen panelen van 1,5 bij 2,5 meter met een glazen toplaag, die zo sterk is dat er een vrachtwagen overheen kan rijden. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 centimeter dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. De wijze waarop de energie wordt gebruikt, wordt in de pilot samen met de partners, TNO, Imtech en Ooms (nu Strukton), ontwikkeld met behulp van ICT-toepassingen. Deze helpen om de energieproductie in piekmomenten (veel zon) zo efficiënt mogelijk te verdelen voor de momenten zonder of met minder licht.

Potentie

Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is volgens de provincie groot. Het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.

Het project is een uitvoering van een amendement en moties van Provinciale Staten waarin het provinciebestuur werd opgeroepen meer met zonne-energie te doen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Schematische weergave van Solaroad (Illustratie: Ooms)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.