Zonne-energie winnen uit wegen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Provincie Noord-Holland verleende 22 juni een subsidie aan onderzoeksorganisatie TNO, waarmee de provincie bijdraagt aan de ontwikkeling van zonne-energie uit wegen. Het betreft een financiële bijdrage voor de ontwikkeling van een prototype zonnepaneel, dat zonlicht op de weg kan omzetten naar elektriciteit. Noord-Holland hoopt hiermee in de toekomst haar wegen te benutten om groene stroom op te wekken.

De samenwerking met TNO sluit aan bij de doelstelling van de provincie om in 2020 twintig procent van de gebruikte energie duurzaam op te wekken.  TNO werkt sinds anderhalf jaar aan de ontwikkeling van een weg die zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De provincie Noord-Holland en TNO hebben dezelfde ambitie: de mogelijkheid om zonne-energie uit wegen te halen.

 

TNO werkt de komende periode hard door aan ontwikkeling van het prototype van een zonnepaneel, dat als wegdek kan dienen. De verwachting is dat het binnen een paar jaar mogelijk is om fietspaden met deze wegdekken aan te leggen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.