Zie, er komt een auto aan

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een van LED’s voorzien zebraoverpad, dat met groen of rood licht aangeeft of er een auto aan komt rijden. Deze oplossing introduceert Philips om voetgangers te attenderen op elektrische voertuigen.

Nadat eerder de Engelse autofabrikant Lotus al heeft bedacht om elektrische auto’s uit te rusten met een luidspreker, die afhankelijk van de snelheid zogenaamde “drivetones” produceert, komt Philips nu met een LED-zebrapad. Gekleurde, in het wegdek ondergebrachte lampen werken hetzelfde als een verkeerslicht: kleuren ze groen dan is het veilig oversteken, bij oranje komt er in de verte een elektrische auto aan en bij rood is deze zo dicht genaderd dat oversteken af te raden valt. Het waarschuwingssysteem werkt zo energiezuinig mogelijk. Als er geen voetgangers in de buurt zijn gaan de LED’s uit. Om dit systeem uit te proberen gaat elektronicafabrikant Philips een leeg laboratoriumterrein van 66 hectare ombouwen tot stedelijk gebied. Op dit Strijp-S terrein in Eindhoven worden allerlei experimenten met lichtbronnen gehouden, die het leven in de bebouwde omgeving zouden kunnen verbeteren. Het nieuwe zebrapad is één van de proefnemingen. Of Philips in verband met de geruisloze elektrische auto ook voor fietsers of slechtzienden een oplossing gaat ontwikkelen is nog niet bekend.

 
Auteur: Joske van Lith

Het LED-zebrapad wordt beproefd op een speciaal terrein in Eindhoven

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.