Zeeuwse weggebruiker herkent de provinciale snelheidslimieten niet
Weggebruikers in Zeeland krijgen onvoldoende informatie over de maximale snelheid die ze op de provinciale wegen mogen rijden. Dit blijkt uit een zogeheten wegbelevingsonderzoek onder 120 Zeeuwse ANWB-leden. Met name de overgangen van autowegen (100 km/uur) naar provinciale wegen (80 km/uur) vindt men op dit moment onduidelijk.
Hoe hard er op de Zeeuwse provinciale wegen mag worden gereden blijkt onvoldoende uit de borden langs de weg. Lijnen op de wegen zijn daarentegen bij uitstek een middel om over de snelheid te communiceren. Dit bevestigt de ANWB in haar wegbelevingsonderzoek, dat zij op verzoek van provincie Zeeland en het Zeeuwse regionaal orgaan verkeersveiligheid (ROVZ) deed. Lijnen zijn overal aan te brengen en continue in beeld, aldus de bond. Hoewel de nieuwe markeringen die de provincie invoert nog te weinig bekend zijn bij de weggebruikers - eenderde vindt de huidige belijning verwarrend - kunnen ze volgens de bond op termijn wel voorzien in de informatiebehoefte van de weggebruikers. Er moet dan wel intensief over de betekenis van de nieuwe strepen met de weggebruikers worden gecommuniceerd, waarschuwt de ANWB. Bij de testrijders valt de groene asmarkering (stroomwegen) het meest in het oog. Hoewel 25 procent van de mensen hier positief op reageert (‘duidelijk’), wordt door 35 procent niet begrepen wat de bedoeling van de groene kleur is. Een dubbele doorgetrokken asstreep op zich wordt wél gewaardeerd. Het gegeven dat tegenliggers elkaar met een grotere tussenafstand passeren vinden de testrijders prettig en zij realiseert zich dat inhalen verboden is.
Omdat er veel Belgische automobilisten in Zeeland rondrijden is tevens onderzocht hoe de Belgen reageren op het Zeeuwse wegennet. Vervelend vinden de Belgen de vele inhaalverboden gecombineerd met langzaam rijdende voorliggers. Verder hebben de meeste Belgen uitgesproken problemen met de 60 km-markering: stippellijnen aan de kant van de weg en géén asstreep. De vraag of je als automobilist over de onderbroken kantstreep heen mag, komt vaak naar voren.
Reactie plaatsen •