‘Zeer ongezonde lucht op nieuwe rochelroutes’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Milieudefensie brengt vandaag (10 december) drie nieuwe 'rochelroutes' naar buiten. Het gaat om routes in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam waar de hoeveelheid  ultrafijnstof  in de lucht is gemeten en te hoog is bevonden.

Milieudefensie brengt vandaag (10 december) drie nieuwe 'rochelroutes' naar buiten. Het gaat om routes in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam waar de hoeveelheid  ultrafijnstof in de lucht is gemeten en te hoog is bevonden.

Filmpjes
Verkeersdeelnemers ademen op deze routes in stedelijk verkeer ongezond hoge concentraties ultrafijnstof in, blijkt uit de metingen van de milieuorganisatie. Om dat onzichtbare probleem in beeld te brengen heeft Milieudefensie de meetgegevens van de routes zichtbaar gemaakt in films van diezelfde routes. Hier is direct te zien hoeveel ultrafijnstof er tijdens de route op elk moment in de lucht zit.

Europees rapport
Vandaag heeft ook het Europees Milieuagentschap een rapport uitgebracht met een pleidooi voor een uitgebreid meetnetwerk voor roet. Roet is het ongezondste deel van het ultrafijne stof, maar wordt nog onvoldoende gemeten en overheden nemen onvoldoende maatregelen om de hoeveelheid roet in de lucht te verminderen.  

Eerdere rochelroutes
Eerder bracht de milieuorganisatie al rochelroutes in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem en Maastricht in beeld. De milieuorganisatie wijst er op dat niet alleen fietsers maar ook andere weggebruikers als automobilisten, voetgangers en ov-reizigers te kampen hebben met ultrafijnstof.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.