Zeeland bekijkt relatie fietshelm en (hersen)letsel
16 procent van de kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs in Zeeland draagt nu een fietshelm ten opzichte van 2 procent in 2010. Dit hoge percentage is te danken aan het project ‘Coole kop, helm op!’ dat de provincie sinds 2010 uitvoert. In het kader daarvan krijgen alle kinderen in de groepen 1 tot en met 4 een fietshelm. De provincie onderzoekt nu een relatie tussen (hersen)letsel en helmgebruik.
Voor de start van het project bleek 2 procent van de kinderen een helm te dragen, nu is dat 16 procent, zo toonden straattellingen aan. Woordvoerder Robert Jan Sweers noemt dat een goed resultaat. ‘Normaal gesproken hebben gedragscampagnes niet meer effect dan 1 à 2 procent. Hier zien we dat 16 procent van de kinderen hun gedrag heeft veranderd. Dat lijkt misschien weinig omdat iedereen een helm heeft gekregen, maar zo kijken wij er niet naar. Ze hadden de helm ook in een hoek kunnen gooien.’
Hersenletsel
De provincie Zeeland blijft ook de komende jaren aandacht voor de helm vragen, zodat het effect van de campagne niet zal verwateren. In samenwerking met gemeenten wordt gepoogd alle nieuwe kinderen in groep 1 steeds weer te voorzien van een fietshelm.
Volgens gegevens van de SWOV levert het gebruik van een fietshelm 80 procent minder kans op hersenletsel op. In het kader van het Zeeuwse project wordt het Letsel Informatiesysteem (LIS) in de ziekenhuizen gevolgd om te bekijken of het aantal kinderen dat na een fietsongeval met hersenletsel in het ziekenhuis belandt, afneemt. Daarover is op dit moment nog niets te zeggen, aldus de woordvoerder.
Auteur: Karin Broer
In Zeeland is het helmgebruik onder kinderen gestegen van 2 naar 16 procent. De provincie onderzoekt nu of dit ook tot afname van (hersen)letsel leidt
Reactie plaatsen •