Witte haas waarschuwt voor drugs in het verkeer

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
Op 5 mei kunnen bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen op de foto met een levensgrote witte haas als ze zonder drank en drugs achter het stuur gaan.

De mascotte is onderdeel van de campagne ‘de Witte Waas’ van Stichting TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Voorlichtingsmedewerkers spreken met de bezoekers over hun reis van en naar het festivalterrein. Festivalbezoekers die beloven drugs- en alcoholvrij terug te rijden, kunnen met de haas op de foto en krijgen de foto direct mee. Op deze manier wil TeamAlert jongeren op een leuke manier wijzen op het plannen van een veilige rit. De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ).

Autorijden onder invloed
Uit recent onderzoek van TeamAlert blijkt, dat ruim 40 procent van de 18 tot 25-jarigen wel eens onder invloed van drugs heeft autogereden. Bijna 60 procent is wel eens bij een bestuurder ingestapt die onder invloed van drugs was. Jongeren zijn van mening dat drugs weinig invloed hebben op het rijgedrag. Desondanks blijkt dat 90 procent van de jongeren zich wel verantwoordelijk voelt voor hun medepassagiers. TeamAlert richt zich daarom met de Witte Waas niet alleen op de bestuurder, maar ook op de vrienden van de bestuurder.

Witte haas voor het eerst ingezet
Loes van Kooten, projectleider voorlichting Stichting Team Alert: ‘Dit is het vierde jaar dat we met jongeren in gesprek gaan over drank-  en drugsgebruik in het verkeer. Het is belangrijk dat jongeren open staan voor onze boodschap. Dit jaar gebruiken we daarbij voor het eerst de witte haas.’


De voorlichtingsmedewerkers vertellen de jongeren dat de haas  slachtoffer werd van een bad trip omdat hij bij een bestuurder in de auto zat die onder invloed van drugs reed. Nu wil hij anderen ervoor behoeden om hetzelfde te ervaren. Aan de haas is de dubbele kant achter een trip te zien: enerzijds kan trippen op een festival heel leuk zijn maar achter het stuur zorgt dit voor een bad trip. De boodschap is dan ook: als je gaat slikken, eerst nuchter vervoer strikken.


Eerste inzet succesvol

De haas is voor het eerst ingezet tijdens het Hardshock Festival in Zwolle. De eerste reacties waren positief, licht Van Kooten toe: ‘De haas is echt een aandachtstrekker, wekt ieders nieuwsgierigheid. De campagne is zo ingestoken dat de voorlichtingsmedewerkers eerst een kort gesprek voeren, daarna mag de bestuurder met zijn vrienden op de foto. Er stonden rijen.’


TeamAlert wil het komende jaar de witte haas tijdens meer festivals inzetten.

 
Auteur: Joske van Lith

Festivalbezoekers mogen met de witte haas op de foto, als de bestuurder drugs- en drankvrij achter het stuur kruipt

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.