WINST voorspelt vervoerwaarde voor nieuwe stations

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Go
Goudappel Coffeng heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het aantal in- en uitstappers op een station te voorspellen; de WINST-methode.

WINST staat voor Waardebepaling Instappers Nieuwe Stations.

Kringenmethodiek

Tot nu toe wordt gebruikgemaakt van de kringenmethodiek. Daarbij wordt gekeken hoeveel mensen er wonen er werken binnen een bepaalde straal rondom een nieuw te bouwen station en hoeveel er met de trein gaan reizen. Om een nieuw station te bouwen moeten er voldoende in- en uitstappers zijn. Als een station is geopend, blijkt de praktijk soms achter te blijven bij de meetmethode

Peter Baas, adviseur openbaar vervoer bij Goudappel Coffeng: ‘Bij de kringenmethodiek worden hemelsbrede afstanden gehanteerd, en wordt geen rekening gehouden met rivieren en snelwegen waardoor treinreizigers moeten omrijden en de afstand naar het station groter wordt. Met onze WINST-methode meten we met het Geografisch Informatie Systeem (GIS) de daadwerkelijke afstand naar het station. Daarnaast hebben we 30 variabelen opgesteld die het aantal in- en uitstappers bij een station beïnvloeden. We kijken bijvoorbeeld naar het aantal inwoners/arbeidsplaatsen/meerpersoonshuishoudens zonder kinderen/autobezit, naar het voortraject met bus/tram/metro, en hoeveel intercity-stations er binnen een uur kunnen worden bereikt.’

De techniek staat wetenschappelijk bekend als 'Reference class forecasting'. Bij de nieuwe methode worden zes verschillende klassen gehanteerd, ieder met een eigen berekeningsmethodiek. Zo maakt het uit of het station in of buiten de Randstad ligt en binnen of buiten een woonkern. Ook is een overstap-station anders dan een station zonder overstap-mogelijkheden. Op basis van inputvariabelen, zoals het bereik per trein binnen 60 minuten, worden nieuwe stations vergeleken met soortgelijke stations.

Zevenaar-Oost
De methode is voor het eerst toegepast voor het nieuwe station aan de spoorlijn Arnhem - Winterswijk: Zevenaar-Oost. In het oosten van Zevenaar worden onder andere 1500 nieuwe woningen gebouwd, een school, een winkelcentrum en 90 hectare bedrijfsterrein.

Goudappel onderzoekt nu of de methodiek vaker kan worden toegepast.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Goudappel Coffeng heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het aantal in- en uitstappers op een station te voorspellen; de WINST-methode.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.