Wie gaat er over het fietspaaltje?

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het beste fietspaaltje is geen fietspaaltje. Lijkt er na deze omgekeerde bewijslast – ook voor bestaande paaltjes – nog steeds een paaltje noodzakelijk, volg dan ‘het keuzeschema voor fietspaaltjes’ en richt zonodig een ‘verantwoord’ paaltje in volgens de richtlijnen. Dit voorbeeldtraject met nieuw ontworpen paaltjes wordt tot voorjaar 2014 getoetst in Barneveld, Enschede, Hardenberg, Houten, Utrecht en Zwolle.

Veel wegbeheerders plaatsen paaltjes op fietspaden zonder eerst een goede afweging te maken. Zo blijkt uit onderzoek van DTV Consultants en AGEL adviseurs in opdracht van CROW-Fietsberaad en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Toezegging van de wethouder
Gaat het om nieuwe infrastructuur dan is het vaak de verkeerskundige van de wegbeheerder of de verkeerskundig ontwerper, die bepaalt of een paaltje op het fietspad wordt geplaatst. In bestaande situaties plaatst de wegbeheerder (buitendienst) regelmatig naar eigen inzicht, zonder verder overleg, een paaltje, waarbij een goede afweging vaak achterwege blijft. Ook worden er paaltjes geplaatst op basis van politieke toezeggingen, bijvoorbeeld van een wethouder, zonder dat de verkeerskundige noodzaak is aangetoond.

Ribbelmarkering
Een ruime meerderheid van de ondervraagden is volledig op de hoogte van de verkeersveiligheidsrisico’s die paaltjes op fietspaden met zich meebrengen. En tweederde geeft aan altijd of regelmatig de noodzaak van een plaatje te toetsen, op basis van de richtlijnen. Toch wordt vrijwel nergens inleidende ribbelmarkering toegepast, terwijl er sinds 2004 in de CROW-ASVV staat dat ‘inleidende ribbelmarkering bij middelste paaltjes noodzakelijk is’.

Naast de richtlijnen neemt het ‘keuzeschema van het Fietsberaad’ wegbeheerders mee om te bepalen: of er een probleem is, of een paaltje de oplossing is, wat de beste locatie is, hoe de vormgeving er uit moet zien en of de nadelen niet groter zijn dan het probleem. In dit keuzeschema zijn ook aanbevelingen opgenomen voor het ontwerp van het paaltje. Op zes locaties zijn nu nieuwe ‘verantwoorde’ fietspaaltjes ingericht. Deze zijn ontworpen door DTV Consultants, Wim Salomons Verkeerskundig Ontwerp en AGEL adviseurs. Vanaf september tot november wordt het gebruikersgedrag onderzocht door Royal HaskoningDHV. Na de winter worden de eindresultaten bekend gemaakt.

Meer lezen:
Dit artikel is een samenvatting van een integraal artikel dat u vindt op: www.verkeerskunde.nl/fietspaaltjes

 
Auteur: Joske van Lith

In de CROW-ASVV staat dat 'inleidende ribbelmarkering bij middelste paaltjes noodzakelijk is', maar dit wordt vrijwel nergens toegepast

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.