Wie bestuurt beter: mens of techniek?

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Moet ingrijpende technologie in voertuigen niet meer ruimte krijgen omdat het misschien beter dan de mens in staat is een rol te spelen in veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit? Het Rathenau Instituut en TU Eindhoven legden technische, ethische en politieke issues rond dit thema voor aan beleidsmakers, autofabrikanten, verzekeraars en leden van de Europese Commissie.

Jelte Timmer van het Rathenau Instituut: ‘Het onderzoek laat zien hoe auto en infrastructuur verandering ondergaan en hoe coachende en ingrijpende technologie een grotere rol gaan spelen. Ingrijpende technologie is nu al in sommige taken beter dan de mens, dus moet zij niet meer ruimte krijgen? Die discussie wordt momenteel vrijwel niet gevoerd, terwijl er goede morele redenen zijn – denk aan veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit – die pleiten voor automatisering van sommige rijtaken. De maatschappelijke en politieke afweging van deze morele vragen wordt nu te vaak vervangen door de draagvlakdiscussie: wordt technologisch ingrijpen wel geaccepteerd door de samenleving? Snelheidsbegrenzing in een woonwijk met spelende kinderen lijkt acceptabel. Maar wat vinden we van auto’s die ons zonder waarschuwing terugsturen zodra we uit onze baan gaan? Zulke situaties vragen om morele en ethische discussies, want auto’s zijn soms bewuster van de context in het verkeer dan wij.’

Titel van het onderzoeksrapport is: ‘Op advies van de auto: Persuasieve technologie en de toekomst van het verkeerssysteem’.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.