Werkzoekenden helpen automobilist uit de file te blijven

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vanaf volgende week krijgt slim reizen in Spijkenisse een nieuwe en bijzondere impuls. Een groep werkzoekenden start namelijk een project om automobilisten te verleiden buiten de spits te reizen.

Het project is een initiatief van De Verkeersonderneming en wordt ondersteund en gefaciliteerd door gemeente Spijkenisse.

Event voor anti-filediensten
Veertien werkzoekenden organiseren zelf een evenement waar inwoners van Spijkenisse kennis kunnen maken met een aantal anti-filediensten, zoals sporten tijdens de spits. Waar, wanneer en hoe bepaalt de groep zelf. ‘Hoe het evenement eruit ziet? Geen idee. Dat is helemaal aan de mensen die hieraan meewerken’, zegt Hans Stevens van De Verkeersonderneming en bedenker van dit project. De gemeente en De Verkeersonderneming werken ieder vanuit hun eigen doel samen: mensen verleiden om slimmer te reizen en dus uit de file te blijven en mensen aan een baan proberen te helpen.

Dubbel effect
Volgens wethouder Mourik van Verkeer, Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid zijn de anti-filediensten meer dan welkom. ‘Regelmatig staan er files op en rond de A15, waar ook de inwoners uit Spijkenisse soms flink last van hebben. Het is dus goed als automobilisten weten hoe ze de spits kunnen mijden en keuze hebben in de diensten die hen daarbij helpen. Dit initiatief past bovendien heel goed in ons beleid om werkzoekenden eigen verantwoordelijkheid te geven en hen te stimuleren activiteiten te ontplooien en ervaring op te doen om zo weer interessant te zijn op de arbeidsmarkt.’

Vrijwillige deelname
De veertien werkzoekenden doen op vrijwillige basis mee, met behoud van hun uitkering. Ze werken de komende twee maanden vanuit een pand in Spijkenisse dat door ondernemer van ’t Hof Machineverhuur speciaal voor dit project ter beschikking is gesteld. Daarnaast zijn er diverse lokale ondernemers die een bijdrage leveren door bijvoorbeeld de lunch te sponsoren. De initiatieven van de lokale ondernemers vinden hun oorsprong in de samenwerking binnen de Stichting Parkmanagement Bedrijventerreinen Spijkenisse (SpbS) en de Duurzaamheidskring Spijkenissse. Het project gaat maandag 31 maart officieel van start en duurt tot eind mei.

Betere doorstroming
De Verkeersonderneming bracht de anti-filediensten onlangs al in Rotterdam op de markt met als doel een betere doorstroming op de wegen. Ze variëren van apps om zo snel mogelijk van a naar b te reizen tot aan diensten voor mobiliteitsmanagement binnen ondernemingen. Sommige diensten zijn nieuw en krijgen in de aanloopfase steun van De Verkeersonderneming. Daarna moeten ze op eigen benen kunnen staan.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.