Werkgevers krijgen fietsinspiratietool

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 12 november tijdens het congres Tem de tijd! wordt  het webplatform FietsInspiratieTool gelanceerd. Daarin wordt alle informatie over het stimuleren van fietsen naar het werk samengebracht. 

Naast alle relevante acties en fiscale informatie is er onder andere een ‘fietscalculator’ te vinden waarmee werkgevers snel kunnen berekenen hoeveel verminderd ziekteverzuim, brandstofbesparing, minder parkeerruimte en CO2-uitstoot het bedrijf kan realiseren als werknemers meer gaan fietsen.

Het webplatform is een initiatief van de werkgroep fietsstimulering van de B50 (de 50 beeldbepalende werkgevers van het platform Slim Werken Slim Reizen). De site wordt gehost door de Fietsersbond.

Green deal

De initiatiefnemers geloven dat er nog een flinke groei mogelijk is van het aandeel fiets in het woon-werkverkeer. In de binnenkort te sluiten Green Deal ‘Fiets in het woon-werkverkeer’, van het kabinet en een aantal maatschappelijke organisaties (ANWB, Bovag, RAI Vereniging, Natuur en Milieu en Fietsersbond) wordt gestreefd naar een groei van het aandeel fiets in het woon-werkverkeer van 25 naar 30 procent in de komende tien jaar. Naast infrastructurele en fiscale maatregelen zou stimulering via werkgevers een belangrijke steun kunnen zijn voor dit streven.

Voorbeelden

De initiatiefnemers willen werkgevers met het FietsInspiratieTool eenduidige informatie bieden over fiscale mogelijkheden om de fiets te stimuleren, maar ook een overzicht bieden van bestaande regionale fietsacties waar werkgevers bij kunnen aansluiten. Er zijn al de nodige fietsgerelateerde acties, zoals de E-bike uitprobeeracties en de campagne Rij2op5.

Daarnaast bevat de site een voorbeeldenbank met alle goede voorbeelden van andere werkgevers die fietsmaatregelen hebben ingevoerd. De fietscalculator geeft werkgevers een handvat om concrete doelstellingen te bepalen op het vlak van gezondheid, milieu, en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Besparing

Uit een kengetallenanalyse met de fietscalculator blijkt dat als 5 procent van de automobilisten voor woon-werkverkeer overstapt naar de fiets, de potentiële besparing voor de werkgever 5 procent van de jaarlijkse kosten voor woon-werkverkeer bedragen. Deze besparingen kunnen voor de werkgever richting de 20 procent gaan als er naast leasekilometers ook bespaard wordt op de omvang van de leasecontracten. Voor de werknemer kan de potentiële besparing 300 à 450 euro per jaar zijn. De potentiële CO2 besparing is 1.000 -1.500 kg per 100 werknemers.

 
Auteur: Joske van Lith

Op het webplatform FietsInspiratieTool wordt alle informatie over het stimuleren van fietsen naar het werk samengebracht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.