Wegontwerp op het NVC

vrijdag 7 oktober 2016
timer 2 min

Robuust wegontwerp en de waardering voor fietsstraten. Deze twee onderwerpen over wegontwerp komen op 3 november aan bod tijdens het Nationaal verkeerskundecongres in Zwolle. Hieronder een samenvatting van de onderliggende papers voor deze presentatie.

Robuustheid en wegontwerp
Alex van Loon, Rijkswaterstaat, en Maaike Snelder, TNO,
gaan tijdens hun presentatie in op de vraag in welke mate de vormgeving van de weg en het wegennetwerk kunnen bijdragen aan de robuustheid van het hoofwegennetwerk.

Door de hoge belasting van het hoofdwegennet betekent een incident al snel een grote file en daarmee onverwacht groot reistijdverlies. Om het reistijdverlies voor weggebruikers zoveel mogelijk te beperken zet Rijkswaterstaat incidentmanagement in (IM). Om de gevolgen van verstoring op het hoofdwegennet op een structurele manier te beperken, wordt gestreefd naar een robuust wegennet.


Een robuust wegennetwerk biedt de gebruikers alternatieven om op hun bestemming te komen en is in staat om incidenten en onverwachte situaties op te vangen. De vormgeving van de weg en het wegennetwerk kunnen bijdragen aan de robuustheid van het wegsysteem. In welke mate verschillende wegsituaties daarop van invloed zijn, is echter nog niet in beeld gebracht.


Fietsstraten, de introductie voorbij

Rico Andriesse ,Goudappel Coffeng, en Robert Hulshof, CROW, presenteren de resultaten van een onderzoek naar de waardering van fietsstraten.

presenteren de resultaten van een onderzoek naar de waardering van fietsstraten.


Fietsstraten zijn in opkomst. Steeds vaker passen wegbeheerders deze inrichtingsvorm van een fietsroute in een verblijfsgebied toe. Inmiddels zien we vele uitvoeringsvormen in de praktijk, maar er is weinig kennis over de daadwerkelijke effecten op het gebied van verkeersveiligheid, comfort en beleving.


CROW is in samenwerking met Rijkswaterstaat WVL in het voorjaar van 2016 een project gestart om de huidige kennis op een rijtje te zetten, met ruimte voor empirisch onderzoek in het najaar. Tijdens deze presentatie worden de bevindingen van de eerste onderzoeksresultaten besproken..


Nationaal verkeerskundecongres 2016 | Sessies en Programma
Bekijk alle sessies op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/sessies
Meer weten? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.