Wegonderhoud biedt kansen voor telewerk

maandag 6 november 2006
timer 3 min

Wegonderhoud is een buitenkans voor telewerk. Bij grote onderhoudsoperaties aan snelwegen wordt 'werken op afstand' voortaan nadrukkelijk onder de aandacht van getroffen ondernemingen gebracht. Te beginnen in Muiderberg bij wegwerkzaamheden aan de A1. Maar - op veel grotere schaal - volgend jaar langs grote delen van de A2.

Het is één van de manieren om telewerken weer op de maatschappelijke kaart te krijgen, om binnen vijf jaar het aantal telewerkers in Nederland te verdubbelen van één naar twee miljoen en om daarmee het woon-werkverkeer met 5 procent terug te dringen. Dat is de ambitie van de EWerkForum (EWF), een voortzetting van de in '95 opgerichte stichting Nederland Telewerk Forum Nederland.
Telewerken - of e-werken waarvan de stichting liever spreekt - zit niet in het verdomhoekje. 'Probleem' is alleen dat Nederland al wereldkampioen telewerken is. Doordat het rijk volgens EWF haar promotionele rol laat versloffen, lijkt het onderwerp een beetje in de versukkeling te raken. De samenwerking met Rijkswaterstaat bij 'Van A naar Beter' is echter een uitzondering. EWF biedt bedrijven die door onderhoudswerk aan de snelweg in de knel komen, een quick scan aan.
'Vooral middelgrote bedrijven kunnen nog over de streep worden getrokken. Daar heerst nog enig wantrouwen of thuiswerkende werknemers wel écht werken', licht EWF-directeur Philip Todd toe. 'Terwijl uit onderzoek blijkt dat er juist een productiviteitswinst kan worden geboekt van zeker 10 procent'. Todd doelt onder meer op het in eigen opdracht verrichte onderzoek van Hogeschool InHolland (Lectoraat Ebusiness) uit Diemen. Uitkomsten: extra telewerkfaciliteiten kunnen in enkele jaren één miljoen extra telewerkers opleveren met 5 procent reductie van woon-werkverkeer. Additioneel is 2,5 procent haalbaar door werktijdverschuiving ('spitsmijding'). Als ook televergaderen een grote vlucht neemt, levert dit alles bij elkaar een structurele reductie van de totale verkeersstroom op met 5 procent. Daarmee zou het verkeersniveau van vóór 1999 kunnen worden bereikt.


Vlaanderen
In Vlaanderen staat telewerken nog in de kinderschoenen. Ruim 75.000 werknemers werken er (drie dagen per week) thuis en nog eens 16.000 zijn 'op afstand' actief in satellietkantoren. Een recente studie voor het Vlaams ministerie van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen voorspelt een maatschappelijke winst van drie miljard euro als deze aantallen tegen 2016 verdubbeld zouden zijn.
Elke thuisdag levert Vlaanderen netto 1,4 miljoen uitgespaarde autokilometers op. Jaarlijks levert dat een besparing op van 850,2 miljoen euro, zo blijkt uit de Vlaamse studie.
Vlaanderen heeft nog een lange weg te gaan om op Nederlands peil te komen. Maar aan de huidige inzet van het Vlaams Gewest (studie en congres eerder dit jaar) kan Nederland een voorbeeld nemen, vindt Todd. 'Daar speelt de overheid een nadrukkelijke rol. Terwijl wij hier kampen met de wet van de remmende voorsprong. Men zegt: ‘Wat zeur je nou?’. Maar ik kijk naar de filedruk die nog steeds enorm hoog is. We hebben hier fantastische faciliteiten, breedband bijna overal, iedereen thuis een pc; reden genoeg om verder te blijven werken aan ‘demobiliteit’, zoals ik dat noem.'
Volgens de studie van InHolland doet nu 8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking minstens één dag per week aan telewerken, terwijl 42 procent het werk daartoe geschikt acht. Per saldo komen daarmee nog 2,7 miljoen werknemers voor telewerk in aanmerking. Todd: 'Een doelstelling van een verdubbeling van één naar twee miljoen telewerkers in vijf jaar is daarmee niet te hoog gegrepen.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.