Wegbeheerders bijscholen over motorrijders

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

‘Het lijkt soms wel, alsof de wegenbouwers lijfstraffen aan motorrijders willen uitdelen’. Hiermee typeert Theo Beeldens, van de Belgische Motorcycle Action Group (MAG) de aanleiding voor een aantal informatieve bijeenkomsten voor wegbeheerders over verkeersveiligheidseisen van motorrijders.

In 2008 vielen er bij ongevallen met motoren in België 108 doden, ofwel 11,4 procent van het totaal aantal verkeersdoden. Ook vielen er 777 zwaargewonden (11,5 procent van het totaal). Deze cijfers staan in schril contrast met de 1 procent van het totaal aantal wegverkeerkilometers dat motorrijders in België afleggen. Deze situatie verergert waarschijnlijk nog doordat het aantal motorrijders sterk toeneemt: in 2006 waren er 360.000 motorfietsen in België geregistreerd, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2000. Reden voor de Vlaamse Stichting Verkeerskunde om een aantal informatieve bijeenkomsten te organiseren voor degenen die professioneel bezig zijn met mobiliteit, motorrijdervoorzieningen en weginfrastructuur. Op deze dagen staat de inhoud van het ‘Vademecum Motorrijdersvoorzieningen’ centraal dat zich richt op specifieke veiligheidseisen van motorrijders. Zo wijst een hoofdstuk er op dat motorrijders bij een hindernis omzichtiger moeten reageren om niet het evenwicht te verliezen, en daarom een wegtraject over een grotere afstand moeten kunnen beoordelen. Bijkomend probleem is dat het dragen van een helm invloed heeft op hun gezichtsveld.

 ‘Het lijkt soms wel, alsof de wegenbouwers lijfstraffen aan motorrijders willen uitdelen,’ vertelt Theo Beeldens, voorzitter van de Belgische Motorcycle Action Group (MAG), een van de organisatoren van de bijeenkomsten. ‘In Gent is bijvoorbeeld op een busbaan een smalle betonnen put aangebracht, om te voorkomen dat automobilisten van de busbaan gebruik maken. Inmiddels is de eerste motorrijder er al ernstig gewond geraakt toen hij in die put reed.’ Beeldens noemt ook bloembakken in de middenberm of driehoekige betonnen randen bij rotondes als ‘ondoordachte’ maatregelen, die voor motorrijders een groot gevaar vormen. ‘Natuurlijk moeten motorrijders zelf hun eigen veiligheid in de gaten houden, maar ook wegbeheerders kunnen invloed uitoefenen op dit gebied.’

Het Vademecum Motorrijdersvoorzieningen is hier te downloaden

 
Auteur: Joske van Lith

Het vademecum voor motorrijdersvoorzieningen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.