Weesfietsen opgeruimd in Utrechts stationsgebied

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op maandag 7 maart start de gemeente Utrecht  met een grootscheepse opruimactie van weesfietsen in het stationsgebied. Fietsen die langer dan 28 dagen gestald staan, veelal wrakken, worden meegenomen om plaats te maken voor andere fietsen.

Fietsklemmen in het stationsgebied zijn niet bedoeld voor het lang stallen van de fiets. Toch staan er fietsen maandenlang ongebruikt in de klemmen of daarbuiten. Vaak zijn de fietsen door de eigenaar achtergelaten en worden niet meer opgehaald. Daarmee houden zij onnodig (parkeer)ruimte bezet en vormen de fietsen vaak een belemmering voor overige gebruikers van het gebied. Daarom mag je fietsen niet langer dan 28 dagen achtereen stallen.

 

Verwijderd

Alle fietsen die in het stationsgebied gestald staan krijgen vanaf 7 maart een blauw label. Op dit label staat dat je een fiets niet langer dan 28 dagen mag stallen en dat hij hierna verwijderd wordt. Vanaf 4 april verwijdert de gemeente alle fietsen waar dit label nog aan zit. Fietseigenaren die hun fiets gewoon gebruiken, kunnen het label van de fiets afhalen.

 

Fietsendepot

Tijdens de laatste actie in het stationsgebied zijn 1.500 fietsen meegenomen. Hiervan is minder dan 1 procent weer door de eigenaar opgehaald. Met deze opruimactie komen dus veel klemmen vrij voor fietsers, die dagelijks in het stationsgebied hun fiets willen parkeren. Verwijderde fietsen kunnen binnen twee weken voor 12,50 euro opgehaald worden in het gemeentelijk fietsendepot.

 

Verbodsuitbreiding

Het verbod en de handhaving op het te lang stallen van de fiets is uitgebreid naar de binnenstad. Sinds december 2010 mogen fietsen daar ook niet langer dan 28 dagen aaneengesloten gestald worden. Na de zomer start de gemeente een vergelijkbare actie voor de binnenstad.

 

Informatie

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/fietsweg.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.