Wedstrijd geluid voor elektrische auto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

BMW Groep Nederland en Siemens Nederland organiseren een wedstrijd om het beste geluid voor elektrische auto’s te ontdekken. Omdat elektrische auto’s vrijwel geruisloos zijn, kunnen ze een gevaar opleveren voor met name fietsers en voetgangers.

Woordvoerder Rob Stomphorst van VVN. ‘Vooral in steden met veel voetgangers en fietsen kan een geruisloos voertuig voor onveilige situaties zorgen. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat elektrische auto’s vaker bij ongevallen met fietsers en voetgangers betrokken zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor.’ In Nederland is dit risico volgens VVN nog niet onderzocht. ‘Wij willen echter zeker weten dat de verkeersveiligheid gewaarborgd is, als elektrisch rijden grootschalig ingeburgerd raakt.’

 

Samenwerking

BMW en Siemens zijn beiden betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. BMW doet dat op het gebied van de auto’s en autotechniek, Siemens richt zich op de laadpalen en de benodigde infrastructuur en smart grids. De bedrijven zijn een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van elektrisch rijden. Om die samenwerking te benadrukken, droeg algemeen directeur Jan-Christiaan Koenders van BMW Group Nederland vier Mini E’s over aan Bernard Fortuyn, lid van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland. De Mini E wordt ingezet om een praktijkproef te houden voor elektrisch rijden. Bij het hoofdkantoor van Siemens Nederland in Den Haag zijn zes laadpalen geplaatst, vier in de parkeergarage en twee op het voorplein.

 

Wedstrijd

Op de site www.elektrischrijdenhoeklinktdat.nl zijn geluiden te beluisteren en kunnen composities worden ingestuurd. De wedstrijd loopt van 17 mei tot 10 juni. De uitslag van de wedstrijd wordt in september bekend gemaakt.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De uitvoering van de Red Flag Act, waarbij in 1865 gewaarschuwd werd voor auto's die op de weg waren. De man moest met rode vlag voor de auto’s uitlopen. (Foto: Siemens Nederland)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.