‘We kunnen nog niet vertrouwen op treinbeveiligingstechniek’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Voor Beter OV is bezorgd over de uitkomsten van het ILT-onderzoek naar de bijna-botsing tussen twee treinen bij Hattemerbroek, vorig jaar. Een sprinter reed door rood, een naderende Intercity kon nog net op tijd remmen. Het ‘oude’ ATB-systeem kon de sprinter net zo min tot tijdig tot stilstand brengen als de ATB-Verbeterde Versie.

Het ‘oude’ ATB-systeem werkt onvoldoende omdat het niet bewaakt of de machinist wel hard genoeg rent om zijn trein tijdig tot stilstand te brengen. Als de machinist maar een klein beetje remt, denkt het systeem al dat het oké is, terwijl de trein dan wel zachtjes remmend voorbij het gevaarpunt kan rijden.

Niet-werkende installaties
Het had nooit mogen gebeuren dat een ATB-VV-baken verkeerd was ingesteld en daardoor een verkeerd signaal uitzond, stelt Beter OV. Dat dit nu geen oorzaak was van het bijna-ongeluk (ATB-VV werkt alleen bij lagere snelheden, want het is maar een vangnet voor het ‘gewone’ ATB dat beneden de 40 km/h niet werkt, en de Sprinter reed met een snelheid van 94 kilometer per uur), doet daar niets aan af. Beter OV acht het ook zeer ernstig dat bij een inspectie door ILT in ons land meerdere niet-werkende ATB-VV-installaties zijn aangetroffen.

Boetes geen goed idee
De maatregel van ILT om de machinist een boete op te leggen, vindt Voor Beter OV zorgelijk, net als bij de strafvervolging van de machiniste die in Amsterdam-Singelgracht door rood reed. Dit soort sancties maakt personeelsleden angstig om hun vergissingen te melden, zodat de lessen daar niet uit kunnen worden getrokken. Boetes en straffen uitdelen bewijzen de veiligheid op het spoor dus geen goede dienst.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.