Waterstofproject met bus, auto's en tankstation in de regio Arnhem

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met de onthulling op 28 mei van een waterstof-elektrische bus in Arnhem is tevens het HyMove-project van start gegaan. Doel van dit project is; ervaring opdoen met het rijden op waterstof. De initiatiefnemers, waaronder de provincie Gelderland, de stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem zien rijden op waterstof als een veelbelovende manier om de uitstoot van CO2 en andere uitlaatgassen te verminderen en zo het leefklimaat in de regio te verbeteren.

De bus wordt in 2010 ingezet tijdens regionale evenementen en rijdt in 2011 in de normale dienstregeling van het openbaar vervoer in Arnhem. De bus heeft een brandstofcelsysteem, dat de elektriciteit produceert waarop de bus rijdt. De bus maakt nauwelijks geluid en de uitstoot bestaat alleen uit water.

 

De bus zal tanken bij het eerste openbare waterstoftankstation van Nederland. Het tankstation is eveneens een belangrijk onderdeel van het project omdat bedrijven pas op waterstof willen rijden als je het gemakkelijk ergens kunt tanken. In de loop van dit jaar gaan er in Arnhem ook enkele auto's met brandstofcelsystemen rijden die eveneens gebruik zullen maken van het tankstation.

 

Voor de uitvoering van het HyMove-project is de stichting Waterstof Onderneming Gelderland opgericht. De stichting wordt financieel gesteund door de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De drie partijen hebben samen een budget van zo'n 2,1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de eerste fase van het project. De volgende fasen van het project zijn gericht op verhoging van het aantal bussen en auto’s in het project en op de commercialisering van de technologie die voor het project ontwikkeld is.

 

Meer informatie www.hymove.nl

 
Auteur: Joske van Lith

De waterstofbus

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.