Waterstofcoalitie bereidt nieuwe brandstofcelgeneratie voor

maandag 16 maart 2009
timer 3 min

Twee waterstofbussen, één waterstof-rondvaartboot en - als het even meezit - ook nog een lichte waterstoftruck voor stadsdistributie. Daarmee geeft de gemeente Amsterdam dit jaar op vervoersgebied inhoud aan haar klimaatprogramma. Samen met Rotterdam en Arnhem en tien bedrijven borduurt de stad voort op eerdere hoofdstedelijke experimenten. Verder participeert de stad met het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een samenwerkingsproject met de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

De waterstofbus is terug van weggeweest. Amper een jaar nadat de stad een streep zette onder een vierjarige proef met drie brandstofcelbussen, waarbij 270.000 km in de normale GVB-dienstregeling werden afgelegd, staan nu nieuwe experimenten op stapel. Oude wijn in nieuwe zakken? ‘Geen sprake van’, meent programmamanager Gerrit Jolink van het Amsterdams gemeentelijk klimaatbureau. 'Die eerdere proef was een exploitatief succes. De bussen waren eenvoudigweg aan het eind van hun cyclus. We leerden dat de dienstuitvoering met waterstofbussen en het tanken geen enkel noemenswaardig probleem opleverden. Nu willen we inspringen op de snelle ontwikkeling van de brandstofceltechnologie en met de ‘waterstofcoalitie’ een nieuwe stap maken.’ Jolink doelt bij die nieuwe generatie onder meer op het gewicht en de ruimte die brandstofcellen tot nu toe vergen.

Rotterdam en Arnhem
In DutchHy (roepnaam van het november vorig jaar gesloten publiek/private samenwerkingsverband) concentreert Rotterdam zich op de verdere ontwikkeling van productie/distributie van waterstof. De havenstad is nu al één van de grootste productielocaties van waterstof in Europa. Ook beschikt de Maasstad over een uniek leidingnetwerk voor waterstof. Arnhem tekent in de coalitie voor verdere ontwikkeling van celtechnologie en –productie. In Amsterdam moet de emissieloze techniek letterlijk op straat respectievelijk in de gracht komen. 'Met de coalitie willen we inhoud geven aan het Nationaal Waterstof Programma en willen we over tien, 15 jaar de 'schaalsprong' mogelijk maken naar een veel algemenere waterstof-inzet', licht Jolink toe.
De drie gemeenten en tien bedrijven willen zelf geld op tafel leggen voor de technologiesprong. Geconcretiseerd is dit nog niet. De deelnemers hopen op extra Haags en Brussels geld om de schaalsprong voor te bereiden. Op Europees niveau wil de waterstofcoalitie meedingen naar de EU-subsidiepot van een half miljard euro voor technologieontwikkeling.
Met 3,9 miljoen euro is het ministerie van Verkeer en Waterstaat inmiddels over de brug gekomen voor een aanvullend samenwerkingsprogramma met Nordrhein-Westfalen. Stadsregio en gemeente Amsterdam spenderen hier één respectievelijk, een half miljoen euro aan terwijl het resterende half miljoen voor rekening van het bedrijfsleven komt. Het geld wordt besteed aan ontwikkeling, bouw en tests van vier waterstofbussen (waarvan twee hybride) die deels in Amsterdam en deels in Noordrheim-Westfalen worden ingezet.
De Haagse subsidie wordt verleend in het kader van de regeling Innovatieve ov-bussen. Hiervoor werden eerder al vijf andere pilots van Gelderland en Zuid-Holland en van de stadsregio's Eindhoven, Twente en Rotterdam gehonoreerd, waaronder vier proeven met hybride bussen en één met een zuinige aardgasmotor.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.