Wassende weg schoner en stiller

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Wassende Weg in Rotterdam blijkt schoner en stiller; het verkeerslawaai is met 4 decibel verminderd en het lijkt erop dat de luchtkwaliteit met 20 procent is verbeterd.

Als proef is aan de Westzeedijk in Rotterdam een wegdek van een speciaal soort zeer open asfalt beton aangelegd over een lengte van 100 meter. Dit asfalt, dat speciaal ontworpen is voor de Wassende Weg, vangt schadelijke en vervuilende fijnstofdeeltjes op. Het fijnstof wordt op de Wassende Weg met opgeslagen regenwater ‘gewassen’ en daarna afgevoerd naar het riool. Het water wordt gezuiverd en daarna hergebruikt.

Resultaat
De pilot met de Wassende Weg is in 2009 van start gegaan. Het streven van de proef was om de hoeveelheid fijnstof met minimaal 8 procent omlaag te brengen en de hoeveelheid verkeerslawaai met 3 decibel te verlagen. Voor geluid is dat ruimschoots gelukt. Door de open structuur van het asfalt is er minder verkeerslawaai. Tijdens de metingen is een vermindering van ruim 4 dB vastgesteld. Ook het resultaat voor fijnstof is goed, maar het bleek echter niet mogelijk om het effect van de Wassende Weg uit andere mogelijke invloedsfactoren te isoleren.

Uitbreiding proef
Omdat de Wassende Weg nog verder kan worden verbeterd, wil Gemeentewerken de proef uitbreiden. Er wordt onderzocht of een doorontwikkelde versie van de Wassende Weg kan worden aangelegd in Stadshavens of op de Maasboulevard.


 
Auteur: Eveline Korving

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.