Waspik (VK1/2012)

woensdag 8 februari 2012
timer 2 min

Januari 2011 

Voor:

Een plein uit de jaren 60 met een wat truttige inrichting: opstaande plantenbakken met laag groen en bomen, opstaande randen bedoeld om er op te zitten, maar wat niemand meer deed, gebruik van waalformaat klinkers zowel voor de weg als voor het wandelgedeelte. Kortom een plein dat grauw en kleurloos was geworden, waar bomen in de verharding stonden waardoor ze klein bleven en een inritconstructie bij het kruispunt met de kerk met aanvullende voorrangsbebording.

Januari 2012

Na:

Een nieuw fris en modern ontwerp, dat de automobilist erop wijst dat hij te gast is in dit gebied. Bomen zijn in ruimere plantvakken geplaatst waardoor ze meer groeikansen hebben. Klinkers van keiformaat zijn gelegd voor de rijbaan en klinkers van dikformaat voor het plein. De opstaande plantenbakken zijn verdwenen, evenals de armzalige boompjes die in de verharding stonden. De palen die een scheiding aangaven tussen voetgangers en auto’s zijn verdwenen zodat alles nu gelijkwaardig is. Molgoten functioneren als een natuurlijke afscheiding tussen ‘rijbaan’ en ‘voetgangersgedeelte’ en zorgen ook voor de afwatering. Paaltjes en bebording zijn nagenoeg verdwenen. De enige bebording duidt de 30 km/uurzonering aan en een parkeerverbod voor de dag dat het markt is.

Reactie:

De metamorfose wordt door de bewoners van Waspik als bijzonder prettig ervaren. Verkeerskundige Jacques van der Linden: ‘We horen nagenoeg alleen positieve geluiden.’

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.