VVN verheugd: T-rijbewijs ingevoerd

donderdag 9 juli 2015
timer 2 min

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij met de invoering van het T-rijbewijs en complimenteert het ministerie van Infrastructuur en Milieu hiermee. Vanaf 1 juli 2015 moet iedereen een T-rijbewijs hebben om met een landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg te rijden. VVN heeft jarenlang gelobbyd voor de invoering van dit rijbewijs.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de verkeersveiligheid in Nederland de laatste twintig jaar sterk verbeterd. Als gevolg hiervan daalt het aantal verkeersslachtoffers. Maar deze verbetering van de verkeersveiligheid geldt niet voor de landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) en het motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS).

Jaarlijks vallen er ongeveer zestien dodelijke slachtoffers en honderd gewonden door ongevallen met landbouwvoertuigen. Met de invoering van het T-rijbewijs hoopt VVN dat er minder slachtoffers met en door landbouwverkeer zullen vallen.

Veranderingen

Voorheen mocht iedereen vanaf 16 jaar zonder rijbewijs op een LBT en MMBS rijden, met uitzondering van de 16- en 17-jarigen die hiermee beroepsmatig arbeid verrichten. Hiervoor was een trekkercertificaat vereist.

                                                               

Dit trekkercertificaat kan vanaf 1 juli 2015 niet meer worden behaald. Iedereen die nu 16 wordt en de betreffende voertuigen op de openbare weg wil besturen, moet het T-rijbewijs halen.

Eerder behaalde trekkercertificaten kunnen tot 1 juli 2016 tegen betaling worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. Verder krijgt iedereen die in het bezit is van rijbewijs B tot 1 juli 2025 categorie T automatisch op het rijbewijs bijgeschreven. Dus tot die tijd is het B-rijbewijs gewoon geldig voor het besturen van een LBT of MMBS.

 
Auteur: Else Adriaans

Het betreft het besturen van een LBT of MMBS op de openbare weg.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.