VVN: ouders vinden omgeving basisschool onveilig

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
36
36 procent van de ouders vindt de schoolomgeving van de eigen kinderen onveilig. Dat blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) tijdens de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

De drie belangrijkste redenen die de ouders geven zijn:

  • er rijden te veel auto's rond de school (86%),
  • ouders parkeren midden op de weg of blokkeren het andere verkeer (79%),
  • automobilisten houden zich niet aan de snelhheid (63%).

 

VVN pleit al geruime tijd voor een autovrije of autoluwe schoolomgeving. 43% van de ondervraagde Nederlanders denkt daar hetzelfde over.

 

Oversteken

48% van de ouders vindt de schoolomgeving onveilig als er een veilige oversteekplaats ontbreekt. Een van de manieren om het oversteken veiliger te maken, is het inzetten van verkeersbrigadiers. Nu zijn er in totaal 45.000 vrijwillige verkeersbrigadiers actief in 1200 verkeerbrigades.

 

Schoolroutes

Verder blijkt uit het onderzoek, dat als er keuze is uit verschillende schoolroutes, 31% de kortste, 29% de snelste en 27% de veiligste route kiezen. Bijna de helft (48%) van de ouders heeft niet van te voren de schoolroute met de kinderen geoefend.

Ook onderzocht VVN of andere verkeersdeelnemers extra rekening houden met scholieren. 71% van de fietsers, 87% van de automobilisten en 85% van de brommer-/motorrijders antwoordden bevestigend.

 
Auteur: Joske van Lith

Uit het VVN-onderzoek blijkt dat een derde van de ouders de schoolomgeving van de eigen kinderen niet veilig vindt

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.