VVN ondersteunt trekkerrijbewijs vanaf 16 jaar

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Veilig Verkeer Nederland pleit voor een aantal maatregelen om de veiligheid van landbouwverkeer te vergroten; onder meer voor een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) voor bestuurders vanaf 16 jaar en verhoging van de maximum snelheid van tractoren met een herkenningsplaat van 25 naar 40 km per uur.

Veilig Verkeer Nederland heeft de afgelopen maanden samen met de Initiatiefgroep Landbouwvoertuigen een breed gedragen advies opgesteld om landbouwverkeer veiliger te krijgen. Minister Eurlings en de Tweede Kamer zijn daar inmiddels over geïnformeerd.

De belangrijkste voorstellen zijn de verplichting van een T-rijbewijs voor bestuurders vanaf 16 jaar en de verhoging van de maximum snelheid van tractoren naar 40 km per uur, mits deze een herkenningsplaat hebben. De herkenningsplaat voor tractoren waarvan vaststaat dat zij 40 km per uur kunnen rijden, is te verkrijgen bij de RDW. De verhoging van de toegestane snelheid is van belang om opstoppingen op de doorgaande wegen te voorkomen en gevaarlijk inhaalgedrag van automobilisten tegen te gaan.

Als de voorstellen worden aangenomen en wegbeheerders deze snelle tractoren - die 40 km per uur kunnen en mogen rijden - op hun rondwegen toelaten, dan hoeft het doorgaande landbouwverkeer zich niet meer door de bebouwde kom. Dat is vooral in het belang van de veiligheid van fietsers.

Naast de voorgestelde maatregelen neemt VVN het initiatief om samen met Cumela, TLN en LTO Nederland nieuwe voorlichtingsmaterialen voor bestuurders en medeweggebruikers te ontwikkelen. Zowel landbouwverkeer als andere weggebruikers dienen zich bewust te worden van de gevaren op de weg en te weten wat zij zelf kunnen doen om ongevallen te voorkomen.

 

De Initiatiefgroep Landbouwvoertuigen bestaat uit CUMELA Nederland, LTO Nederland,  Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland ROVZ, Stoas Hogeschool, TLN, VVN

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.