VVN-meldpunt activeert burgerparticipatie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Twee verkeersministers, oud minister Karla Peijs en minister Melanie Schultz van Haegen drukten op 14 mei samen met directeur Veilig Verkeer Nederland, Linda van der Eijck op de startknop van een nieuw meldpunt Veilig Verkeer en een gelijknamige app.

Met dit meldpunt kunnen we alle meldingen aan en tegelijkertijd doen wat we willen doen: via burgerparticipatie werken aan verkeersveiligheid, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

Ambitie van VVN is dat partnerorganisaties met hun meldpunten zich aansluiten bij dit meldpunt, waardoor alle meldingen over verkeersonveilige situaties bijeen komen. VVN voert hierover gesprekken met verschillende organisaties zoals ANWB, Fietsersbond en de motorrijdersactiegroep, MAG.

Het verschil met bestaande meldpunten is volgens Stomphorst dat melders via het meldpunt draagvlak kunnen creëren voor hun melding. VVN ondersteunt iedere melding met tools en adviezen. ‘Het gaat er ons om dat burgers zich bewust worden van verkeersdeelname en ook het gevoel ontwikkelen dat ze een verkeerssituatie kunnen beïnvloeden.’

Voorbeeld: Er wordt te hard gereden in een straat. Zo gauw meer mensen zo’n melding ondersteunen, bijvoorbeeld via social media, dan krijgt zo’n melding meer gewicht bij politie en wegbeheerder.

Melders via de site of de app krijgen na hun melding een e-mail met de uitnodiging om de melding compleet te maken, en krijgen tips en adviezen om meer mensen te activeren om in actie te komen tegen de onveilige situatie, samen met een wijkagent, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.

Meldingen gaan niet rechtstreeks naar politie en wegbeheerders, aldus Stomphorst, ‘maar wegbeheerders hebben via een abonnement op VIA-verkeersstatistieken inzage in de meldingen van het meldpunt, omdat VIA ook het meldpunt heeft gebouwd.

De ANWB onderschrijft het belang van een centraal meldpunt voor bewoners en weggebruikers waar alle klachten en opmerkingen over verkeer worden verzameld, aldus ANWB-verkeerkundige Ton Hendriks. ‘Wel vinden we dat deze klachten direct voorgelegd moeten worden aan de wegbeheerder zodat die, zonodig, direct actie kan ondernemen. Ook vinden we dat de samenwerking met partnerorganisaties nog verbeterd kan worden. Niet alleen om het gemeenschappelijke karakter van het meldpunt te benadrukken, maar ook om de kennis van al die partijen te benutten.

Eén concrete partner heeft Veilig Verkeer al gewonden: vuilverwerkingsbedrijf Sita gaat met posters op de vuilniswagens door de wijken rijden om mensen te attenderen op het meldpunt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.