VVN en Shell starten ‘Helm op je Hoofd’-campagne

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Maandag is de campagne ‘Helm op je Hoofd’ van start gegaan in Haarlem. Met deze campagne vragen Shell en Veilig Verkeer Nederland (VVN) aandacht voor het dragen van een fietshelm door kinderen in het verkeer, ter bevordering van de verkeersveiligheid.

Shell en VVN geven deze week op acht basisscholen interactieve workshops aan kinderen uit groep 3 en 4 om het imago van de fietshelm te verbeteren en om het belang van het dragen van een helm voor hun verkeersveiligheid te benadrukken.

Onderzoek: waarom dragen weinig kinderen een helm?
Tijdens de campagne wordt ook onderzocht waarom kinderen niet vaak een helm dragen. Bianca Stipp, Shell: ‘Vermoedelijk heeft dit te maken met een imagoprobleem. Omdat op dit moment nog erg weinig kinderen een helm dragen tijdens het fietsen proberen wij met deze campagne het imago van de helm een boost te geven. Zo delen wij op acht basisscholen fietshelmen uit die de kinderen zelf mogen versieren.’ Na een aantal weken wordt de houding van de kinderen en hun ouders ten opzichte van de fietshelm opnieuw getoetst. De onderzoeksresultaten worden eind mei bekendgemaakt.

Jaarlijks worden 26.000 kinderen op de spoedeisende hulp behandeld aan de gevolgen van verkeersongevallen. Wanneer ze een fietshelm dragen, kan dit aantal worden teruggedrongen, is ook de opvatting van kindertraumachirurg William Kramer, werkzaam bij het UMC Utrecht, vermeld in het dossier over Verkeersveiligheid (maart 2012).

Het Mobiele Verkeersplein
De campagne is onderdeel van Het Mobiele Verkeersplein van Shell en VVN. Dit is een oefenplein waar schoolkinderen met skelters, fietsen en verkeersborden de verkeerspraktijk nabootsen. Tot nu toe hebben 40.000 kinderen verkeerslessen gevolgd op het mobiele verkeersplein. Deelnemende kinderen worden geadviseerd over het dragen van een helm.

 
Auteur: Joske van Lith

Kinderen beplakken hun fietshelmen zelf

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.