VVN-actie: rijden zonder smartphone best te doen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Tweederde van de deelnemers aan de actie 'Minimaal een week geen smartphone achter het stuur' lukte het prima om de smartphone te laten liggen. Ook de zo ontstane extra tijd en aandacht voor het verkeer bleek welkom, zo meldt organisator Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Veilig Verkeer Nederland daagde als onderdeel van de overheidscampagne 'social media en verkeer gaan niet samen' de zakelijke weggebruiker uit een week lang niet te bellen, sms-en of te appen tijdens het rijden.

Onveilig rijgedrag
Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle smartphonegebruikers de telefoon ook onderweg gebruikt. ‘Dit levert grote risico's op doordat je als autobestuurder op dat moment afgeleid raakt en je minder kunt concentreren op de weg. Met deze actie wilden we mensen laten ervaren hoe het is als je je telefoon eens een keer niet gebruikt tijdens het rijden,’ aldus Cindy Esseling, woordvoerder VVN. ‘Meer dan de helft van de deelnemers aan de actie geeft ook aan dat hij wel eens een onveilige situatie achter het stuur heeft meegemaakt.’

Ruim tweederde (67,9%) vond het niet moeilijk om de smartphone met rust te laten. Desondanks vond een kwart (26,8%) het lastig om de smartphone te laten liggen. Tweederde (68,8%) laat weten dit vol te gaan houden na een week, een kwart (24,1%) zegt dit waarschijnlijk te kunnen volhouden en 5,4% geeft aan zich zeker weten niet te houden aan het rijden zonder smartphone.

Bron: VVN

 
Auteur: Marieke Hut

Deze kun je dus best wegleggen in de auto

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.